Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Optično omrežje Rune tudi v občini Ivančna Gorica

V občini Ivančna Gorica se v sklopu projekta RUNE intenzivno gradi širokopasovna optična infrastruktura. Ta bo občanom zagotovila dostop do kvalitetne povezave z internetom, ki je v teh časih še kako pomemben.

V sklopu projekta RUNE, ki ga vodi podjetje RUNE Enia d.o.o., se na podeželskih območjih Slovenije gradi optična infrastruktura. Gradnja se že od sredine novembra lani odvija tudi v občini Ivančna Gorica, kjer dela izvaja zunanji izvajalec podjetja, podjetje GPO in konzorcij lokalnih izvajalcev.

Optične signale bo uporabnikom v občini Ivančna Gorica zagotavljajo vozlišče, ki bo stalo v naselju Krka. Aktivnosti za izgradnjo le tega so se že začele. Gradnja omrežja pa trenutno poteka na celotnem območju Občine Ivančna Gorica, in sicer na območju Šentvida pri Stični proti Temenici in Radohovi vasi; na območju Glogovice proti Velikim Pecam, Podboršta proti Dobu pri Šentvidu, Marinče vasi proti Zagradcu, Gabrovke pri Zagradcu proti Kitnem Vrhu in Ambrusa proti Primči vasi. Izvajalec predvideva, da bodo z izgradnjo omrežja predvidoma zaključili v prihodnjih treh mesecih, kmalu pa bodo pričeli tudi z izgradnjo priključkov. Prvi priklopi na omrežje bodo mogoči, ko bo aktivno vozlišče za zagotavljanje optičnih signalov ter ko bo zgrajeno omrežje do prvih uporabnikov. Predvidoma bo to v poletnem času.

Omrežje, postavljeno v okviru projekta RUNE (Rural Network Project), bo sicer omogočalo hitrosti prenosa do 10 gigabitov (Gb) na sekundo. Končni uporabnik pa bo imel možnost proste izbire ponudnika storitev, ki bo glede na ceno in kakovost storitev zanj najugodnejši.

Kako do priključka?

Če si tudi vi želite svoj optični optični priključek, ga lahko naročite preko spletne strani RUNE na www.ruralnetwork.eu ali preko prodajnih predstavnikov podjetja RUNE, ki se bodo oglasili na vašem domu. Strošek izgradnje optičnega priključka znaša 150,00 € (z DDV) za fizične in 167,13 € (z DDV) za pravne osebe. V plačilo je vključeno tudi nadaljnje vzdrževanje priključka.

Kako do storitev?
Dostop do širokopasovnih storitev omogoča izbrani ponudnik storitev (operater), s katerim naročnik priključka sklene naročniško pogodbo. Uporabnik lahko izbira med vsemi štirimi večjimi operaterji, ki so v Sloveniji na voljo – Telekom, A1, Telemach in T2. Vsi so tudi že sprejeli odločitev, da lahko nase prevzamejo plačilo zneska za izgradnjo priključka.

Za vsa vprašanja in pomoč je na voljo tudi Center za pomoč uporabnikom:
Vsa vprašanja lahko pošljete na e-pošto: rune-si@ruralnetwork.eu ali pokličete na center za pomoč uporabnikom +386 (1) 235 15 30

Potek izgradnje lahko vsakodnevno spremljate tudi na družbenih omrežjih Facebook in Twitter, kjer redno objavljajo utrinke s terena.
Facebook: www.facebook.com/RUNESlovenija/
Twitter: twitter.com/RuneSlovenija

Prednosti optičnega priključka RUNE
  • neobčutljivost na zunanje vplive (električne motnje, voda, vremenski vplivi itd.)
  • hitrejša, stabilna in bolj zanesljiva internetna povezava
  • več povezanih naprav
  • hiter in večji prenos podatkov
  • igranje iger brez motenj
  • video vsebine z jasno sliko in čistim zvokom
  • vsebine v oblaku, dostopne na več napravah

Oglejte si tudi