Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Ob mesecu požarne varnosti gasilci preizkušajo svoja znanja in opremo

Mesec oktober je mesec požarne varnosti. Nosilna tematika letošnjega meseca varstva pred požari je namenjena požarni varnosti v večstanovanjskih objektih. Ob tej priložnosti so v teh dneh v občini Ivančna Gorica potekali sektorski vaji, člani PGD Višnja Gora pa so za obiskovalce pripravili dan odprtih vrat.

V petek, 18. oktobra, je potekala gasilska vaja sektorja Zagradec, v organizaciji Prostovoljnega gasilskega društva Krka. Poleg PGD Krka so na vaji sodelovala še naslednja sektorska društva iz PGD Zagradec na Dolenjskem, PGD Ambrus in PGD Korinj. Vaja je bila razdeljena na dve lokaciji in so simulirali gašenje požara v mizarski delavnici in prometno nesrečo, kjer sta bili udeleženi dve vozili.

Prav tako je v petek potekala velika gasilska vaja sektorja Stična. Letošnja vaja je potekala na Bojanjem Vrhu, v organizaciji PGD Muljava. Skupaj z muljavskimi gasilci so sodelovala še sosednja društva PGD Ivančna Gorica, PGD Stična in PGD Metnaj. Gasilci so posredovali ob predpostavki, da je zagorelo na gospodarskem poslopju zaradi udara strele. Namen sektorske vaje »Muljava – Bojanji Vrh 2019« je bil tudi prikaz usklajenega delovanja enot sektorja Stična, delovanja posameznih enot in preizkus gasilske tehnike.

Prostovoljno gasilsko društvo Višnja Gora pa je v soboto, 19. oktobra, v sodelovanju s Policijo, Slovensko vojsko, Reševalno službo Pacient in Zavodom Reševalni Pas, pripravilo dan odprtih vrat. Na parkirišču pred Vrtcem Polžek v Višnji Gori so predstavili društvena gasilska vozila, imeli prikaz pravilnega gašenja z gasilnikom, prikaz pravilnega gašenja gorečega olja v improvizorični kuhinji, prikaz gašenja goreče jeklenke z zmesjo gospodinjskega plina. Prav tako so se udeleženci preizkusili v gašenju z gasilnikom na prah. Številnim obiskovalcem so prikazali še tekmovalni gasilski vaji z vedrovko in motorno brizgalno. Ekipa prvih posredovalcev pa je prikazala pravilno uporabo defibrilatorja, zajemalnih nosil in iznos poškodovanca iz kraja nesreče ter namestitev vratne opornice.


Foto: arhivi PGD Krka, Muljava in Višnja Gora

Oglejte si tudi