Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

O načrtih v Krajevnih skupnostih Temenica in Sobrače

Pred dnevi je v Domu krajanov Temenica potekala združena seja Svetov Krajevnih skupnosti Temenica in Sobrače. Razširjene seje so se poleg župana Dušana Strnada in podžupana Tomaža Smoleta udeležili še člani občinskega sveta in predstavniki lokalnih društev iz temeniške doline.

Sejo sta s poročili preteklega leta začela predsednika KS Temenica Ignacij Kastelic in Rok Adamlje iz KS Sobrače. Po besedah Kastelica se v krajevni skupnosti vsakoletno spopadajo s sanacijami cest. Predvsem zaradi razgibanega terena in prizadetosti ob številnih neurij. Kljub temu je bilo nekaj novosti postorjenih v okolici in notranjosti Doma krajanov. Nedavno so bili postavljeni drogovi z zastavami, ki ponosno plapolajo ob doprsnem kipu rojaka Toneta Kozlevčarja in turistično – informativni tabli.

Prav tako kot v Temenici tudi v Sobračah nimajo previsokih ciljev. Najmanjšo krajevno skupnost Sobrače je leto 2019 zaznamovalo predvsem po rekonstrukciji ceste Sobrače – Ježce. Odsek ceste, ki povezuje občini Ivančna Gorica in Šmartno pri Litiji, bo pripomogel k boljši varnosti udeležencev v prometu. Ob zaključku sta se predsednika zahvalila vodstvu občine za korektno sodelovanje v preteklem letu in priporočila tudi v prihodnje.

Po beseda župana Dušana Strnada so manjše krajevne skupnosti veliko vezane tudi na projekte v bližnjih večjih središčih v občini. Prav zato je uvodoma zbrane seznanil s prihodnjimi projekti v šentviški fari. Povedal je, da se bo na območju KS Temenica in Sobrače v letošnjem letu začela izgradnja optike. Projekt RUNE je načrtovan s ciljem zagotavljati ultra hitro širokopasovno optično infrastrukturo vsem uporabnikom na podeželskih področjih po Sloveniji. Občina Ivančna Gorica bo v sklopu projekta Run4eu na Domu kulture Temenica postavila brezplačno dostopno WIFI točko za internet. Nekaj besed je namenil tudi Podružnični šoli Temenica, ki je še edini šolski objekt brez prenove. Povedal je, da ima šola veliko podporo pri Občinskem svetu, zato se za ohranitev statusa podružnične šole ni bati. Direkcija RS za ceste ima za prihodnja leta v nacionalnem načrtu prenove cest tudi obnovo odseka od Praproč pri Temenici do Sobrač. Tu bo občina sodelovala z izgradnjo pločnikov skozi naselja. Spregovoril je še o nekaterih prenovah odsekov cest in načrtu postavitve javne razsvetljave v obeh KS.

Beseda je v nadaljevanju pripadla predstavnikom krajevnih društev, ki so izpostavili potrebo po nakupu defibrilatorja v kraju. Predsednik PGD Temenica je zbrane seznanil o skorajšnjem začetku izgradnje novega gasilskega doma, predstavnik vinogradnikov iz Debelega hriba pa o problematiki z društvenimi prostori. Smele načrte so predstavili še predstavniki Športnega in Kulturnega društva Temenica, Krajevne organizacije Rdečega križa Temenica ter predsednica PGD Sobrače.

Oglejte si tudi