Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Na Lavričevi koči podpisan dogovor akcije Gibalno ovirani gore osvajajo

Po uspešnih akcijah vključevanja oseb s posebnimi potrebami v svet gorništva, se je Planinska zveza Slovenije tudi letos odločila, da nadaljuje z akcijo/projektom Gibalno ovirani osvajajo gore (GOGO). V minulem tednu je tako na priljubljeni izletniški točki na Lavričevi koči na Gradišču nad Šentvidom in Stično, potekal slovesen podpis dogovora o partnerskem sodelovanju v projektu »GOGO 2020«. Dogovor je bil podpisan s strani Planinske zveze Slovenije (PZS), Zveze paraplegikov Slovenije in Zveze društev za cerebralno paralizo Slovenije Sonček.

Idejni oče projekta je Jurček Nowakk, ki je združil tisto, kar bi se mnogim zdelo ne združljivo. Združil je idejo gorništva, obiskovanja planinskih pohodov, z željo mnogih oseb z invalidnostjo doseči nedosegljivo. Dosegati tiste vrhove in gorske poti, ki bi bile brez tega projekta nedosegljive. Akcija je namenjena gibalno oviranim osebam, da se jim predstavi možnost, kako lahko kljub preprekam obiščejo gore. »Gibalno ovirane osebe rade razširjamo meje, radij našega gibanja. Z razvojem tehnike nam je to vedno bolj omogočeno. S svojim delovanjem v družbi želimo, da bi lahko kar se da enostavno dosegli javne površine, pri tem mislim tudi infrastrukturo v gorah,« je povedal vodja delovne skupine GOGO naš član Stojan Rozman.

Ob podpisu so zadovoljstvo nad projektom izrazili predsednik PZS Jože Rovan, predsednik Zveze Sonček Lojze Tomaževič in predsednik nacionalne zveze paraplegikov Dane Kastelic, ki je obenem tudi občan Ivančne Gorice.

Akcija GOGO bo potekala tri dni na štirih slovenskih kočah in sicer:

  • 5. september 2020, Tamar in Boč
  • 6. september 2020, Čaven in Lavričeva koča na Gradišču
  • 10. september 2020, Lavričeva koča na Gradišču

Projektu akcije GOGO 2020 so se pridružili tudi ambasadorji Viki Grošelj, Andrej in Marija Štremfelj, Tone Kuntner ter Evgen Bavčar. Projekt podpirajo tudi parašportniki, ki se bodo udeležili posameznih pohodov. V Tamarju bo parasmučar Jernej Slivnik, na Boču bo košarkar na vozičku David Škorjanc, na Čavnu bo paraplezalec Matej Arh ter na Gradišču bosta paraplesalka Lara Nedeljkovič in kapetanka slovenske reprezentance v odbojki sede Lena Gabršček.

Kot gostitelj je dobrodošlico zbranim zaželel podžupan občine Ivančna Gorica, Tomaž Smole. Slednji je bil počaščen, da je dobil priložnosti spregovoriti tako eminentnem krogu, ki ga predstavljajo predsedniki in ambasadorji projekta. Povedal je še, da je občina Ivančna Gorica vedno naklonjena tovrstnim projektom, nenazadnje se je to pokazalo pri nedavni pomoči pri nabavi novega vozila Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine.

Oglejte si tudi