Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Na današnji dan pred 140 leti je umrl Josip Jurčič

Na današnji dan 3. maja se spominjamo 140. obletnice smrti pisatelja, pesnika in časnikarja ter avtorja prvega slovenskega romana Josipa Jurčiča. Pisatelju, ki je umrl pri rosnih 37 letih, je posvečeno tudi leto 2021, ki ga je na pobudo Občine Ivančna Gorica razglasila Vlada Republike Slovenije. Na njegovi rojstni domačiji na Muljavi že vse leto potekajo številne aktivnosti.

Ob obletnici smrti so se ga s poslanico spomnili domači kulturni ustvarjalci iz občine Ivančna Gorica. Z interpretacijami domoljubnih Jurčičevih misli so se mu s krajšim spletnim dogodkom poklonili na predvečer njegove obletnice smrti. Jurčičeve misli so interpretirali člani naslednjih kulturnih društev: Nika Lampret in Lara Lampret iz KD Kresnička, Zala Zajec iz KD Temenica, Martina Hrovat in Jože Hočevar iz KD Ambrus, Anica Kozinc iz KD Krka, Tajda Bašar iz KD Janez Cigler Višnja Gora, Daša Laria Perklič iz KD Vidovo, Marija Zaman iz KD Harmonija, Majda Može in Matjaž Marinček iz Univerze za tretje življenjsko obdobje Ivančna Gorica, Sabina Vovk iz KD Zagradec, Matej Šteh iz KD Tabor slovenskih pevskih zborov Šentvid pri Stični, Urša Kutnar in Jurij Tekavec iz KD Josipa Jurčiča Muljava in Ana Hribar iz KD Stična.

Sklepna beseda poslanice je pripadla županu občine Ivančna Gorica, Dušanu Strnadu. Izpostavil je pomen spominjanja, ohranjanja, sodelovanja in povezovanja. Prav slednje je tudi osrednje geslo vseslovenskega Jurčičevega leta – Jurčič nas povezuje. Gledalce je v prazničnem letu povabil na obisk Jurčičeve domačije na Muljavi ali k prebiranju kakšnega od njegovih del.
Mesec maj v znamenju praznovanjaSicer pa mesec maj vse od nastanka Občine Ivančna Gorica mineva v znamenju Josipa Jurčiča. Občina si je namreč za svoj občinski praznik izbrala 29. maj, to je dan, ko je leta 1871 Josip Jurčič postal urednik časnika Slovenski narod, takratnega osrednjega slovenskega časopisa.

Poleg praznovanja občinskega praznika, pa bo letos na Jurčičevi domačiji tudi zaključek letošnjega Tedna ljubiteljske kulture, ki bo potekal od 21. – 30. maja, v organizaciji Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Oglejte si tudi