Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Ivančna Gorica
DANES
22°C
12°C
JUTRI
21°C
11°C
Oceni objavo

Krka se je poslovila od župnika Marka Burgerja

Na zadnjo julijsko nedeljo sta se v naši občini poslovila od svoje župnijske skupnosti kar dva duhovnika in sicer župnik na Krki, Marko Burger in župnik v Višnji Gori, Janez Mihelčič. Na Krki so se že prejšnjo nedeljo 23. julija od župnika Burgerja poslovili člani tamkajšnjih društev, poslovilnemu dogodku pa je prisostvoval tudi župan Dušan Strnad.
Kulturno društvo Krka je skupaj z ostalimi društvi, ki delujejo v Krajevni skupnosti Krka, pripravilo v društvenih prostorih na Čukovini priložnostno slovesnost, na kateri so se z besedami hvaležnosti in obujanjem spominov poslovili od župnika Marka Burgerja.
Spregovorili so predstavniki različnih društev. Korinjski gasilci, ki so dan pred tem praznovali 90-letnico delovanja so se ob tej priložnosti spomnili, da je župnik Burger svoje delo v krški župniji nastopil pred enajstimi leti ravno ob žegnanju na Lazih nad Krko, še posebej pa mu bodo ostali hvaležni, ker je vneto podpiral njihovo gradnjo novega gasilskega doma. In, da se bo gradnja uspešno zaključila že čez leto dni, so ob tej priložnosti predstavniki PGD Korinj in njihovi podporni člani simbolično sklenili roke skupaj z županom Strnadom in župnikom Burgerjem.

Z župnikom Burgerjem, so zelo uspešno sodelovali tudi člani PGD Krka, ob njihovih obletnicah je blagoslovil društveni prapor in novo gasilsko vozilo, vsako leto je opravil Florijanovo mašo v čast zavetnika gasilcev svetega Florijana, gasilci so nemalokrat sodelovali tudi pri župnijskem oratoriju. Tudi krški lovci so vsako leto imeli t.i. Hubertovo mašo v čast svojemu zavetniku, čebelarji pa so izpostavili blagoslov novega učnega čebelnjaka, ki stoji v neposredni bližini Čukovine in šole. Besedo zahvale so izrekli tudi krški kulturniki, ki so župniku Burgerju zlasti hvaležni za njegovo sodelovanje pri različnih kulturnih prireditvah in podporo pri razvoju kulture na Krki.
Ker je župnik Burger znal sodelovati tudi s širšo lokalno skupnostjo je bila tokrat priložnost, da mu besede zahvale izreče tudi župan Dušan Strnad. Ob tem je izrazil svoje prepričanje, da ne bi bilo potrebno, da sta v Sloveniji Cerkev in država ločena. Prav Krka je dokaz, da se da imenitno sodelovati in da samo z združenimi močmi lahko doseže velike uspehe. Kot je dejal župan, je v župniku Burgerju tudi on prepoznal človeka, ki mu ni vseeno za ljudi in kraje kjer deluje, ni mu vseeno za domovino. Spomnil se je tudi njunega prvega srečanja na Polževem, na svečanosti ob dnevu državnosti, kjer je župnik Burger vsako leto sodeloval pri organizaciji maše za domovino. Uspešno sodelovanje pa je bilo opazno tudi na drugih področjih in potrditev tega je bilo tudi občinsko priznanje Zlati grb, ki ga je prejel lani. Župan se mu je ob tej priložnosti še enkrat zahvalil za njegovo delo in sodelovanje in mu izročil spominski kovanec Prijetno domače.

Tudi župnik Burger se je z radostjo spomnil omenjenih dogodkov in svojega službovanja na Krki. Kot je dejal se je na Krki resnično počutil sprejetega in je lahko uspešno opravljal svoje poslanstvo. Odločitev o odhodu na novo župnijo po enajstih letih pa je, kot je povedal, zorela dalj časa. Nanjo je predvsem vplivalo dejstvo, da mu tudi zdravje ne dopušča več, da bi uspešno nadaljeval prihodnje projekte na Krki. Že nekaj časa je namreč v načrtu tudi gradnja novega župnišča.

Župnik Burger bo svojo duhovniško pot nadaljeval na župniji Veliki Trn v občini Krško, novi župnik na Krki pa bo postal Dejan Pavlin, do sedaj kaplan v Črnomlju.

Oglejte si tudi