Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Jubilejno kolesarjenje po rimski cesti

V soboto 11. 6. 2022 se je pisana druščina kolesark in kolesarjev vseh generacij v jutranjih  urah zbrala v središču Ivančne Gorice z željo, da se udeleži jubilejnega  25. popotovanja s kolesi po rimski cesti. Prav tako so se zbrali kolesarji tudi na Dvoru in začeli kolesariti proti Valični vasi. Letos je bilo kolesarjenje izjemoma iz  Ivančne Gorice do Valične vasi ter iz Dvora do Valične vasi. V Valični vasi so se kolesarji združili ob zaključni prireditvi. Tam jih je pozdravila tudi direktorica občinske uprave Občine Ivančna Gorica, dr. Andrejka Miše Glavič.

Zgodbo o nastanku tega nadvse zanimivega popotovanja s kolesi po rimski cesti ter vsa pravila kolesarjenja sta kolesarjem pojasnila predstavnika organizatorjev g. Vlado Kostevc, predsednik TD Suha Krajina, in g. Franc Kalar, podpredsednik TD Ivančna Gorica.

Trasa kolesarske poti je bila nekoč glavna cestna povezava med Ivančno Gorico in Žužemberkom ter še naprej preko Dvora do Črnomlja. Ko so leta 1859 zgradili novo cestno povezavo po dolini reke Krke, pa je ta pot izgubila svoj pomen.

Iz Ivančne Gorice pa do Dvora je speljana lepo urejena kolesarska pot, na kateri je na več mestih možno še vedno opaziti ostanke tlakovane rimske ceste. Ob poti stoji veliko naravnih in kulturnih znamenitosti, ki si jih vsako leto kolesarji mimogrede ogledajo.

Rimska cesta tako združuje ljudi dobre volje, številna društva in nenazadnje občini Ivančna Gorica in Žužemberk. Kolesarji so se že navadili izreči besede, da potujejo od krajev, kjer je prijetno domače, do krajev, kjer čas teče drugače, kot se glasita slogana omenjenih občin.

Letos je bil cilj izjemoma v Valični vasi, ker je na Dvoru pri plavžu gradbišče. Prijazni vaščani in članice obeh turističnih društev so poskrbeli, da so se kolesarji najprej okrepčali, nato pa je v prijetnem druženju potekala podelitev priznanj posameznikom, ki se že več let udeležujejo popotovanja. Spomnili smo se dolgoletnega člana TD Ivančna Gorica in pobudnika nastanka kolesarjenja po rimski cesti, g. Leopolda Severja, ki je pot organizirano prekolesaril 24x in še neštetokrat pri svojem raziskovanju rimske poti.

Priznanje za 25. udeležbo popotovanja s kolesom po rimski cesti so prejeli Slavko Mirtič,  Vlado Kostevc in Franc Kalar. Nagrado sta prejela  tudi najstarejši in najmlajši kolesar. Letos je bilo kar nekaj kolesarjev, ki so bili prvič na tem popotovanju s kolesi po rimski cesti in tudi ti so prejeli skromne nagrade. Čestitamo vsem!

TD Suha Krajina in TD Ivančna Gorica se zahvaljujeta  Javnemu zavodu za kulturo in turizem Prijetno domače za pomoč pri organizaciji kolesarjenja. Zahvaljujeta se tudi vsem gasilcem, reševalcem, šoferjem, občanom in občankam, ki so kakorkoli poskrbeli, da so se kolesarji počutili prijetno in domače v naši občini.                 

Tatjana Skubic

Oglejte si tudi