Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Izgradnja kolesarskih poti med Stično in Muljavo v zaključku

Občina Ivančna Gorica v teh dneh zaključuje s projektom izgradnje kolesarske povezave med Stično in Muljavo v dolžini slabih deset kilometrov. Polovico kolesarske povezave je urejene po novo zgrajenih kolesarskih površinah, druga polovica pa poteka po obstoječih javnih poteh.

Gradnja kolesarskih poti se je začela na območju šolskega centra v Ivančni Gorici, kjer se je z drugim projektom in sočasno gradnjo uredilo tudi varnejše in razširjeno avtobusno postajališče in obračališče. Ob postajališču pa so za varnost učencev in dijakov postavljene nadstrešnice za prijetnejše čakanje na šolske prevoze.  

Iz Vzgojno izobraževalnega centra je sledila izgradnja kolesarske povezave proti Samostanu Stična in Jurčičevi domačiji na Muljavi. Slednja trasa, predvsem skozi center Ivančne Gorice in železniško progo, poteka po obstoječih lokalnih in regionalnih cestah. Od krožišča naprej poteka ločena kolesarska pot do Mleščevega. Skozi Mleščevo proti Malim Črnelem in Velikim Črnelem pa poteka kolesarska pot po obstoječi lokalni cesti.  Pred križiščem z regionalno cesto se kolesarska pot loči in gre kot ločena kolesarska povezava proti Muljavi. Pred Muljavo se kolesarska pot vključi na cesto Muljava – Oslica, ki nato kolesarja z ustreznimi talnimi označbami pripelje do Jurčičeve domačije na Muljavi.

Občina Ivančna Gorica je s projektom 1. faze izgradnje kolesarskih povezav med Stično in Muljavo prispevala k izboljšanju trajnostne mobilnosti pa tudi k izboljšanju prometne varnosti kolesarjev v prometu.

Druga faza pa bo povezala Ivančno Gorico s Šentvidom pri Stični in Višnjo Goro. Ta faza je še v fazi projektiranja in bo zgrajena v naslednjih letih. Po besedah župana Dušana Strnada je gradnja kolesarskih povezav izjemno zahteven projekt, saj poleg zagotovitve sredstev v proračunu, največji zalogaj predstavlja pridobitev zemljišč, ki so potrebna za gradnjo.

Cilj izgradnje kolesarskih poti je tudi povezati naravne in kulturne znamenitosti vseh delov občine s krajem Ivančna Gorica.

Foto: Nejc Travnik

Oglejte si tudi