Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Hišo kranjske čebele-Apilab obiskala državna sekretarka mag. Monika Kirbiš Rojs

Minuli petek sta Hišo kranjske čebele – Apilab središče inovativnih tehnologij obiskali državna sekretarka Službe vlade za razvoj in kohezijsko politiko mag. Monika Kirbiš Rojs in Nena Dokuzov z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Gostji, ki sta spremljali nastajanje projekta v Višnji Gori sta si po odprtju hiše tudi sami ogledali kako je zaživela prenovljena nekdanja šola v Višnji Gori.

Državno sekretarko Kirbiš Rojsovo in Neno Dokuzov so sprejeli župan Dušan Strnad, podžupan Tomaž Smole in direktorica Zavoda za kulturo in turizem Prijetno domače Ivančna Gorica Maja Lampret. Predstavili so jima nastajanje Hiše kranjske čebele – Apilab in jima razkazali celotno ponudbo objekta. Gostji sta si ogledali prostore turistično informacijskega centra, se seznanili s tradicijo čebelarjenja družine Rothschütz in kranjsko čebelo, navdušeni sta bili tudi nad ogledom živega čebeljega panja in inovativno modularno zasnovo prenočišč, ki se nahajajo na podstrešju objekta. Podrobneje sta se seznanili tudi s prednostnimi nalogami Apilab središča inovativnih tehnologij, ki je v Hiši kranjske čebele vzpostavljeno z namenom interaktivnega prepletanja zgodovinske in kulturne dediščine ter visokotehnoloških inovativnih rešitev, omogočena pa bo tudi podpora podjetniškim iniciativam ter dvigu kompetenc majhnim in srednje velikim podjetjem.

Ob tej priložnosti je državna sekretarka Kirbiš Rojsova izrazila zadovoljstvo, da je Občina Ivančna Gorica uspešno izvedla obnovo in nekdanji šoli vdahnila novo, sodobno poslanstvo. Njene nove vsebine bodo zagotovo pripomogle h turističnemu in gospodarskemu razvoju lokalnega in regionalnega območja. To pa je bilo tudi poglavitno merilo, da sta naložbo sofinancirali Evropska unija in Republika Slovenija. Ob tej priložnosti sta gostji predstavili tudi nadaljnje razvojne izzive, ki jih projekt Hiše kranjske čebele-Apilab ima. Slovenija se trenutno predstavlja na svetovni razstavi Expo v Dubaju kot zelena in inovativna destinacija, kjer imajo svoje mesto ravno takšne zgodbe, kot jih snuje projekt Hiše kranjske čebele-Apilab v Višnji Gori. Gospa Dokuzov je ob tej priložnosti županu Strnadu izročila t.i. NFT kartico z motivom čebele, ki deluje kot digitalni spominek in jo lahko uporabi na najinovativnejšem tržnem kanalu https://dev.ifeelnft.si/. Slednjega je oblikovalo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ob odprtju razstave Expo Dubai 2020.

Oglejte si tudi