DANES
22°C
9°C
JUTRI
24°C
10°C

90-letni jubilej muljavskih gasilcev

Letos Prostovoljno gasilsko društvo Muljava praznuje okrogli jubilej 90 let delovanja. Osrednja svečanost je potekala v soboto 14. junija, na njej pa je društvo prevzelo novo sodobno motorno črpalko znamke Rosenbauer, ob tej priložnosti pa izdalo tudi jubilejni zbornik. 
Svečanost ob 90-letnici PGD Muljava se je začela s slovesno povorko članic in članov domačega društva, drugih društev iz občine Ivančna Gorica in gasilskih vozil s katerimi razpolagajo naša gasilska društva. V slavnostnem nagovoru je predsednik PGD Muljava Milan Bregar orisal 90-letno pot društva, ki je bilo ustanovljeno 22. junija 1924.
Zbrane goste, gasilke in gasilce so nagovorili predsednik Gasilske zveze Ivančna Gorica Lojze Ljubič, član upravnega odbora Gasilske zvez Slovenije in predsednik regijskega sveta Uroš Gačnik in župan Dušan Strnad. Kot je dejal župan se letos Muljava veseli več obletnic, saj letos mineva tudi 170-letnica rojstva Josipa Jurčiča, prav tako pomemben pa je tudi jubilej muljavskega gasilskega društva. Poudaril je opremljenost gasilskih enot, zato je tudi nova pridobitev PGD Muljava pomembna za posredovanje ob različnih nesrečah. Dotaknil se je tudi načrtov, ki jih ima društvo pri gradnji novega gasilskega doma in zagotovil podporo občine tudi pri teh načrtih. Ob 90-letnici je vsem članom in članicam izrekel čestitke, ob prevzemu nove opreme pa zaželel, da bi jo za intervencije uporabili čim manjkrat, in čim večkrat za vaje. 

Sledil je slovesni prevzem nove motorne črpalke. Župan Strnad je najprej predal simbolični ključ črpalke v obliki zaganjača poveljniku PGD Muljava Alešu Tomažinu, ta pa je nato zaganjač predal strojniku Branku Glavanu. Slednji je na to črpalko tudi zagnal, čisto pravo demonstracijo kako črpalka deluje pa so prikazali ob koncu slovesnosti člani tekmovalne desetine.
1/5






Slavnostni trak so prerezali starosta domačega društva Ciril Jurčič, nekdanji predsednik Alojz Ihan in dolgoletni poveljnik Albin Špendal, župnik Tone Pahulje pa je opravil blagoslov, da bi nova pridobitev dobro služila potrebam gasilcev in vseh krajanov.

PGD Muljava je ob jubileju podelilo jubilejne zahvale članom, gasilskim društvom, organizacijam in donatorjem. Ob tej priložnosti sta predsednik GZ Ivančna Gorica Lojze Ljubič in poveljnik GZ Ivančna Gorica Lovro Markovič podelila posebno priznanje GZ Ivančna Gorica Jožici Glavan, Stanetu Kovačiču in Leopoldu Bregarju, posebno spominsko plaketo pa je prejelo tudi PGD Muljava.
Društvo je ob tej priložnosti izdalo tudi lično pripravljen zbornik, ki govori o zgodovini društva in kraja. Slovesno praznovanja se je nadaljevalo z gasilsko veselico in ansamblom Topliška noč.


Vir (tekst in foto): http://www.ivancna-gorica.si/aktualno/?id=4489

Oglejte si tudi