Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Fotografiranje pohištva z gradu Podsmreka

V okviru evropskega projekta Emoundergrounds, ki je del programa ADRION INTERREG in je sofinanciran s strani Evropske Unije, občina Ivančna Gorica dobiva nov turistični produkt, katerega temelj bo digitalitziran grad Podsmreka, ki ima bogato zgodovino. Od tod so v svet ponesli kranjsko čebelo, ki je znana kot najbolj krotka od vseh čebeljih pasem. Ekipa, zbrana v evropskem projektu, pa nadaljuje z aktivnostmi, ki bodo uporabniku še bolj približale dogajanja v gradu v prej omenjeni bogati preteklosti. Grad Podsmreka bo ob koncu projekta v digitalni obliki razstavljen v Hiši kranjske čebele.

Na gradu Rajhenburg
V petek, 12. 2., so izvedli fotografiranje pohištva z gradu Podsmreka, ki je del zbirke Narodnega muzeja Slovenije, za katerega so med poglobljeno raziskavo ugotovili, da se nahaja na eni izmed muzejskih razstav na gradu Rajhenburg v Brestanici pri Krškem. Fotografiranja so se udeležili Andraž Kožar, arhitekt, ki pripravlja 3D model gradu Podsmreka v virtualni resničnosti, Tjaša Zidarič, ki pripravlja vsebine o gradu Podsmreka, ki so vezane na njegovo zgodovino, ter profesionalni fotograf Klemen Udovč. Sprejela jih je gostiteljica kustosinja dr. Helena Rožman s svojo tehnično ekipo sodelavcev, iz Narodnega muzeja Slovenije v Ljubljani pa sta prišla kustos Darko Knez in restavratorka Irma Langus Hribar, ki sta zagotovila ustrezno manipulacijo in rokovanje z občutljivim muzejskim pohištvom.

Del virtualne resničnosti
»Fotografije stilnega pohištva iz začetka 19. stoletja bomo vključili v predstavitev gradu Podsmreka v sodobnih digitalnih tehnologijah. Pohištvo bo arhitekt umestil v virtualno resničnost, nekatere kose v obliki 3D modelov, nekatere kot fotografije na informacijskih točkah. O pohištvu smo pridobili tudi nekaj novih informacij, ki se nanašajo na slog in materiale in njegov zgodovinski izvor,« pove Tjaša Zidarič. Ekipa Izstop d.o.o. nadaljuje svoje aktivnosti na področju 3D modeliranja objektov in posnetkih 360° realne situacije.

Z Dunaja v grad Podsmreka
Še nekaj detajlov in zanimivosti: pohištvo, ki so ga fotografirali, izhaja iz začetka 19. stoletja in je v zbirko Narodnega muzeja Slovenije prišlo v 50. letih 20. stoletja. Kvalitetna izdelava v najmodernejših formah in ornamentih iz dragocenega srednjeameriškega mahagonijevega furnirja, s pozlačeno rezbarijo in medeninastimi aplikami nakazuje, da je bilo kupljeno na Dunaju. Pohištvo kaže nenadomestljivo žlahtno patino – dostojanstveno postarano pozlato in politirane površine. Imenitni naslonjač ima celo še izredno redko ohranjeno in zato dragoceno izvorno vzorčno blago – damast. Pohištvo je izdelano v cesarskem umetnostnem slogu, ki ga je francoski cesar Napoleon zanesel po Evropi. Odsevati je moralo veličino novega cesarstva, zato je bilo masivno, na podstavkih, izdatno okrašeno s pozlačenimi stebri, heraldičnimi zvermi, z antičnimi hermami, mitološkimi figurami, ornamenti in drugim okrasjem.

Na tem mestu se zahvaljujemo gradu Rajhenburg in Narodnemu muzeju Slovenije za vso pomoč, zbrana dovoljenja ter organizacijo pri izvedbi fotografiranja pohištva.

Oglejte si tudi