Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Dodatna pojasnila pri uporabi zaščitne pralne maske priložene v časopisu Klasje

Včeraj je na gospodinjstva v občini Ivančna Gorica prispela nova posebna številka občinskega časopisa Klasje. Poleg koristnih informacij in navodil v času epidemije koronovirusne bolezni Covid-19 je s sklepom Štaba Civilne zaščite občine Ivančna Gorica, vsakemu izvodu priložena zaščitna maska za večkratno uporabo. Zaradi prilagojenega delovnika bo Pošta Slovenije Klasje v nekaterih naseljih raznašala še danes.

Zaščitne maske so bile izdelane po navodilih zdravniške stroke. Ker sta maske šivali dve različni podjetji, so bila za distribucijo gospodinjstvom razdeljene dve vrsti mask, razlikujeta se po barvi blaga in načinu namestitve. Nekatere maske imajo elastiko za zapenjanje okoli glave (slika 1), druga pa imajo elastiko za zapenjanje okoli ušes (slika 2). Priložena zaščitna maska je pralna in namenjena večkratni uporabi.

Štab CZ je sklenil, da se pri dveh lokalnih podjetjih naroči izdelavo večje količine tekstilnih zaščitnih mask za večkratno uporabo. Ker je v skladu z odlokom Vlade RS od 30. marca 2020 dalje, pri zadrževanju v zaprtih javnih prostorih, obvezna uporaba zaščitnih mask ali drugih pripomočkov je štab sklenil, da vsako gospodinjstvo v občini Ivančna Gorica s posebno številko Klasja prejme eno zaščitno masko. Gospodinjstvom je bilo razdeljeno 6150 mask. Maska je namenjena za uporabo na javnih mestih, za najnujnejše potrebe, ki so opredeljene tudi za odlokom, torej za obisk trgovine, lekarne, pošte …

Sicer pa se lahko občanke in občani v posebni številki Klasja lahko seznanijo z aktualnimi razmerami in ukrepi v času epidemije, ki veljajo tudi na območju občine Ivančna Gorica:

- podrobnosti Odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mesti in površinah, ter prepovedi gibanja izven občin;
- podrobnejša opredelitev izvajanja tega odloka v občini Ivančna Gorica;
- navodila in priporočila ZD Ivančna Gorica;
- koristne informacije o delovanju javnih služb v obdobju epidemije;
- navodila za izvajanje pogrebov v času epidemije;
- kako v času epidemije poteka življenje oskrbovancev v Domu starejših občanov Grosuplje;
- sporočila Policije, šol, vrtca in drugih javnih zavodov;
- obvestilo župnij iz občine Ivančna Gorica.

Delovanje občinske uprave in štaba CZ je v svojem prispevku podrobno predstavil tudi župan Dušan Strnad, ki poziva k upoštevanju navodil in se hkrati zahvaljuje občankam in občanom za dosledno izpolnjevanje le teh.

Oglejte si tudi