Oceni objavo

Čustveno slovo župnika Janeza Mihelčiča od Višnje Gore

Na zadnjo nedeljo v juliju se je od Višnje Gore z zahvalno sveto mašo poslovil farni župnik Janez Mihelčič. Po petih letih služenja v višnjanski fari zaključuje svojo službo in odhaja na novo duhovniško pot v župnijo Izlake pri Zasavju. Številni vidni zunanji projekti in izrečene besede zahvale na slovesni maši, dokazujejo, da je bil njegov doprinos Višnji Gori res velik.
Janez Mihelčič je s svojo predanostjo bogoslužju, delavnostjo, dobro voljo in vedrino v Višnji Gori v teh letih zapustil ne malo stvari, tako na duhovnem področju kot na obnovah in adaptacijah farne cerkve in podružničnih cerkva. V Višnji Gori je zamenjal nekdanjega župnika Boštjana Modica. Kmalu po svojem prihodu je postavil župnijsko spletno stran, osnoval molitveno, zakonsko, svetopisemsko in mavrično skupino in ustanovil otroški zborček. Vsako leto je priredil oratorij za mladino ter s pisano besedo v župnijskem glasilu Župnijski zvon in drugi pisani besedi podkrepil vero z duhovnim vedenjem. Po vsem tem lahko rečemo, da je g. Mihelčič imel zelo čutno skrb za duhovno življenje in versko poglabljanje župnije Višnja Gora.
Na svečanem in obenem zadnjem maševanju v farni cerkvi sv. Tilna v Višnji Gori, so se župniku Janezu Mihelčiču poklonili številni krajani, društva in širša lokalna skupnost. Zelo dobrega sodelovanja od začetka pa do danes se spominja faran in župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad. V nagovoru se mu je še posebej zahvalil za njegov prispevek k razvoju krajev in vsakega posameznega farana Višnje Gore. Povedal je, da se je v vseh teh letih župnik uspešno vključeval v širšo lokalno skupnost in bil vedno pripravljen priskočiti na pomoč. Prav tako se je izkazal kot velik domoljub, saj se je redno vključeval v praznovanje dneva državnosti na Polževem. Župan Strnad mu je ob slovesu v znak zahvale podelil spominski kovanec Prijetno domače za izjemen prispevek k razvoju župnije Višnja Gora in Občine Ivančna Gorica.
Od župnika so se poslovili tudi njegovi najožji sodelavci - ministranti, ki so mu ob letošnjem praznovanju 100. letnice Marijinih prikazovanj v Fatimi podarili unikatno darilo – štolo, na kateri so zapisali njegovo novomašniško geslo »Silna je moč molitve«. V vseh teh letih se je župnik aktivno vključeval tudi v družabno dogajanje kraja. »Lahko smo ponosni, da danes odhaja, čeprav smo žalostni. Ponosni, da je vodstvo ljubljanske nadškofije spoznalo vse sposobnosti našega zdaj že nekdanjega župnika Janeza in ga poslalo tam, kjer ga čaka ogromno trdega dela«, je v imenu Turističnih društev Višnja Gora in Polževo ter Društva prijateljev konj Višnja Gora, zahvalo izrekel Pavel Groznik.
Čeprav ni bil gasilec po duši se je za višnjanska gasilska društva srčno razdajal. V imenu vseh treh prostovoljnih gasilskih društev Višnja Gora, Vrh in Kriška vas
se mu je zahvalil Miha Slapničar, predsednik gasilcev Višnja Gora. Z izjemo nedavnega požara gospodarskega poslopja pri župnišču, ga na gasilce zagotovo vežejo lepe stvari. Vse dobro na nadaljnji duhovniški poti so mu izrekli še tamkajšnji predsednik krajevne skupnosti Luka Šeme, sooblikovalci bogoslužij cerkveni pevci z organistom Milanom Jevnikarjem. V imenu celotne župnije in faranov pa Štefan Pintarič ter krajan Marko Vozelj, ki je s kitaro zapel svojo avtorsko pesem Moje mesto, ki je še posebej posvečena Višnji Gori. Planinsko društvo Polž pa se je od župnika poslovilo, že dan prej, s planinsko mašo pri Križu na Gradišču nad Vrhom.
Ob slovesu se je vsem skupaj, čustveno ganjen, zahvalil tudi sam župnik Janez Mihelčič, ki si želi, da bi vse, kar so skupaj naredili v Jezusovem imenu, živelo naprej. Kot je dejal bo pomen njegovega dela kot Jezusovega apostola dobil pravi smisel, če se bodo še naprej vneto prizadevali za oznanjanje Božje besede. Sad skupnih prizadevanj, bodo zagotovo videli otroci in mladina, glasniki naše vere. Ob koncu se je g. Mihelič rokoval z vsemi prisotnimi ter jih povabil na družabno srečanje in pogostitev pred cerkvijo.

Kot že omenjeno bo župnik Mihelčič svojo duhovniško pot nadaljeval na župniji v Izlakah v občini Zagorje ob Savi, novi župnik v Višnji Gori pa je postal Slavko Judež iz sosednje župnije Polica pri Grosupljem.

Fotogalerija >>

Oglejte si tudi