Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Beremo skupaj: Akcija branja po vsej občini

Od 8. 9. 2018 do 8. 10 2018 poteka Nacionalni mesec SKUPNEGA BRANJA. Naša občina je dobila priznanje »Branju prijazna občina« in zato smo še posebej z zanosom pristopili k ozaveščanju o pomenu branja.

Tako po vseh šolah po občini vsaj pet minut na dan namenijo glasnemu branju. To je tistih pet minut (poleg ostalih), ko se tega lotimo v povezavi z akcijo in sicer drugo, tretjo, četrto ali peto uro, denimo v OŠ Ferda Vesela v Šentvidu pri Stični vsak teden drugače, zato da pridejo na vrsto vsi predmeti. Pomembno je namreč imeti v zavesti, da beremo ves čas, tudi navodila pri matematiki ali recepte pri gospodinjstvu. Prav tako lahko doma preberemo z otrokom glasno karkoli, denimo naslov na kuverti. Naj to, da nimamo časa, ne bo izgovor.

Poleg tega na glasno in skupno branje opozarjamo na druge simpatične načine. Otroke poleg učiteljev obiskujejo ravnatelji, pomožni delavci, celo starši, denimo v Temenici so si še posebej vzeli čas in zjutraj v razredih deset minut glasno berejo otrokom. Pomočnica ravnatelja v Šentvidu je za dobrodošlico prvošolcem brala knjigo Drevo srca.

Na glas tokrat berejo tudi kuharice, hišniki in snažilke. Kuhar Andrej na OŠ Stična je denimo iz knjige Butalci prebral zgodbico »Županova hči vre mleko«. Odziv je neverjeten tudi pri tistih učencih, ki imajo sicer tremo. Radi bi kot skupnost pokazali otrokom, da beremo pravzaprav vsi in kako pomembno je to. V knjižnici v Ivančni Gorici so se akciji pridružili tako, da lahko skupaj berete Palčku Bralčku (ali pa on vam) vsak torek od 17. do 19. ure v pravljični sobici.

Vse to je poziv, da bi brali predvsem doma. Da bi ohranili v zavesti, kako je to pomembno za razvoj naših otrok. Že branje do 3. leta starosti pomembno vpliva na možganske povezave. Kasneje se razlike med tistimi, ki jim doma berejo in temi, ki ne, le še večajo.

Da nimamo časa, res ni izgovor, berimo otrokom, ko čakamo v vrsti pri zdravniku, napise ob cesti, pravljice pred spanjem. Pojdimo skupaj v knjižnico, knjigarno. Klasično branje za razliko od zaslonskega branja krepi pozornost, nas ohranja »pri stvari«, povezane kot ljudi.

Oglejte si tudi