Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
ČET.
11°C
4°C
Oceni objavo

Bazne postaje ob železnici pomenijo napredek in so varne

Minuli teden so v sejni sobi Občine Ivančna Gorica, strokovnjaki predstavili projekt »Uvedba digitalnega radijskega sistema (GSM-R) na slovenskem železniškem omrežju«,. Namen predstavitve je bil dati širši javnosti verodostojne podatke s strani kompetentnih ljudi o projektu in vplivu baznih postaj, ki se gradijo vzdolž železniških prog.

Prvi je spregovoril predstavnik Ministrstva za infrastrukturo Peter Dolenc, vodja projekta. Povedal je, da gre za nadgradnjo transportnih sistemov, saj so naši koridorji del vseevropskega železniškega sistema. Brez uvedbe tega sistema bomo ostali osamljen otok v Evropi. Gre za telekomunikacijski radijski brezžični sistem zato bodo povsod ob železniški progi na razdalji 3 do 9 km postavljeni oddajniki. Projekt je vreden 120 mio EUR od tega je zagotovljenih 85 mio EUR nepovratnih evropskih sredstev.

Za njim je spregovoril predstavnik Slovenskih železnic Bojan Vučko iz Službe za načrtovanje in tehnologije. Povedal je, da je projekt pomemben tudi za izboljšanje varnosti na progah, ker omogoča govorno komunikacijo med strojevodjo in operaterjem, poleg tega pa tudi upravljanje in vodenje lokomotiv z enega mesta in tudi intervencijsko ustavljanje več lokomotiv na določenem območju. Skrajšal se bo tudi čas čakanja pred zaporami na železniških prehodih in čas vožnje.
Zadnji pa je dr. Blaž Valič z Inštitutu za neionizirna sevanja (INIS) predstavil tehnologijo in znanstveno podkrepil varnost delovanja baznih postaj za ljudi. Ob strokovni razlagi je svoj prispevek zaključil z izjavo: »Vpliv baznih postaj je bistveno (tisočkrat) manjši od vpliva mobilnih telefonov, ki jih vsakodnevno uporabljamo.«


Predstavitve se je poleg župana, predstavnikov občinske uprave in prej omenjenih strokovnjakov udeležil zgolj en občan. Predstavnikov Neodvisne liste Jureta Kosa in Neodvisne liste Optimist na predstavitev ni bilo, kljub temu, da so na to temo hoteli sklic izredne seje, za katero pa ni bilo izpolnjenih več pogojev.


Vir (tekst in foto): http://www.ivancna-gorica.si/aktualno/?id=4566

Oglejte si tudi