Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

70 let Društva upokojencev Ivančna Gorica

V prenovljeni kulturni dvorani v Šentvidu pri Stični je v sredo, 18. maja 2022, potekala svečana akademija ob 70-letnici Društva upokojencev Ivančna Gorica.

Najštevilnejše društvo v občini Ivančna Gorica danes šteje 625 članov, ustanovljeno pa je bilo ravno na dan svečane akademije, 18. maja pred 70 leti. Po besedah predsednika Matjaža Marinčka si vsi člani želijo starost preživeti v domačem okolju, ki ga poznajo in kjer se dobro počutijo. »Če pomagamo drug drugemu, lahko živimo doma tudi, ko sami ne moremo v celoti skrbeti zase. Starejši vemo, kako težko je prositi mlade za pomoč, kaj je osamljenost in vemo, kako se boriti s socialno izključenostjo,« je povedal Marinček in dodal, da se društvo danes povezuje z Občino Ivančna Gorica in s šestimi društvi znotraj Območne zveze društev upokojencev Dolenjska, ki je del Mestne zveze upokojencev Ljubljana, Osrednjeslovenske Pokrajinske zveze društev upokojencev, ta pa del Zveze društev upokojencev Slovenije. Vizija ivanškega društva upokojencev je, da bi vsak član našel v široki paleti društvene dejavnosti tisto, kar ga zanima, osrečuje in sprošča.

Prisotne članice in člane so v nadaljevanju nagovorili še podpredsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Vera Pečnik, predsednik Mestne zveze upokojencev Ljubljana Marjan Sedmak in župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad. Slednji je v nagovoru povedal, da se z nasveti, predlogi in pomočjo starejših v občini izvajajo številni projekti, s katerimi želijo biti prijazni vsem generacijam, s poudarkom na starejše. Med te aktivnosti spadajo predvsem projekt Starejši za starejše, projekt brezplačnih prevozov za starejše Prostofer, medgeneracijska prireditev Vsi smo ena generacija,… Vse te aktivnosti pa vodi oziroma povezuje posvetovalno telo župana Svet za starosti prijazno občino, ki ga je župan ustanovil leta 2012, z željo spremljanja problematike starejših občanov in spodbujanja medgeneracijskega sodelovanja. Župan je še dejal, da je Društvo upokojencev Ivančna Gorica trden steber razvoja naše občine in društvu ob jubileju, v znak zahvale in spodbude za naprej, izročil spominski kovanec Prijetno domače.

Na prireditvi se je društvo zahvalilo tudi nekaterim članom in organizacijam, ki so pripomogli k temu, da je društvo dočakalo tako visoko obletnico. Pisno zahvalo Mestne zveze upokojencev Ljubljana, Osrednjeslovenske pokrajinske zveze društev upokojencev (MZU-OPZDU) so prejeli naslednji člani: Eva Bregar, Draga Karolina Eržen, Vida Gorišek, Anton Hrovat, Tatjana Jenko, Zlatko Klemen, Pavla Kohek, Slavka Palčar, Lucija Radi, Marija Strah, Anton Trontelj, Marjetka Uršič in Marija Zajc. Priznanje odličnosti MZU-OPZDU so prejeli Jožefa Barle Lekše, Anica Kastelic, Branko Šekoranja, Milena Vrenčur, Emilija Zaletelj in Jožefa Veronika Železnik. Priznanje odličnosti s plaketo MZU-OPZDU sta prejela: Amalija Ljuba Štrubelj in Matjaž Marinček. Priznanje zaslužni član MZU-OPZDU je prejela Občina Ivančna Gorica. Posebno priznanje DU Ivančna Gorica je prejela Zofija Zaletelj, spominsko plaketo DU Ivančna Gorica Ivan Janez Rošelj, posebno spominsko plaketo DU Ivančna Gorica pa Marjan Sedmak.

Nagrajenci na svečani akademiji DU Ivančna Gorica

Svečano akademijo društva so s petjem obogatile članice Ženskega pevskega zbora Harmonija in Jože Pečjak z uprizoritvijo »Zakrpana Višnja Gora« v vlogi Jurčičevega deda. Prireditev je povezovala Tanja Adamlje, duet Minke Strah in Jožeta Pečjaka pa je z zapeto Prešernovo »Od železne ceste« požel gromek aplavz.

Oglejte si tudi