JUTRI
25°C
13°C
TOR.
22°C
15°C
Oceni objavo

MINFOS in revija Konkrecija o fosilnem zobu največjega kadarkoli živečega morskega psa

Društvo prijateljev mineralov in fosilov Slovenije (DPMFS) v soorganizaciji s Turističnim društvom Tržič in Občino Tržič 13. in 14. maja organizira Mednarodne dneve mineralov, fosilov in okolja (MINFOS). Prireditev s spremljajočo razstavo, ki jo obišče več tisoč ljudi iz širše regije, bo v Tržiču organizirana že 45. leto zapored, naravna bogastva treh slovenskih pokrajin, in sicer Dolenjske, Notranjske in Bele krajine pa so že podrobneje predstavljene v letošnji strokovni reviji Konkrecija.

Organizatorji 45. MINFOS-a Turistično društvo Tržič, Društvo prijateljev mineralov in fosilov Slovenije ter Občina Tržič vabijo na Mednarodne dneve mineralov, fosilov in okolja. Geološko potepanje bo letos pod drobnogled vzelo območje jugovzhodne Slovenije, natančneje pokrajine Dolenjska, Notranjska in Bela krajina. Večina ozemlja omenjenih pokrajin obsega Dinarski svet, najbolj poznan po obsežnih gozdovih in odsotnosti površinskih voda. Ta svoje lepote skriva predvsem pod površjem v obliki številnih podzemeljskih kraških pojavov.

 

S kamnolomi bogato ozemlje gradijo pretežno mezozoiski apnenci in dolomiti, kar je pogosto razkrito v številnih cestnih vsekih. Najstarejše kamnine so na površju v okolici Osilnice in Kostela ter predstavljajo peščenjake in konglomerate mlajšega paleozoika. Kot nekakšen jezik se iz vzhoda na obronkih Krške kotline pojavijo veliko mlajše slabo sprijete sedimentne kamnine, v katerih se nahajajo predvsem v bližini Šentjerneja že dolgo poznana bogata nahajališča lepo ohranjenih miocenskih fosilov. Ena bolj zanimivih in redkih najdb je zagotovo 8-centimetrski fosilni zob morskega volka Megaselachus megalodon, največjega, kar 18 metrov dolgega kadarkoli živečega morskega psa na našem planetu. Podobno kot drugje po Sloveniji je bilo nekaj fosilov najdenih tudi ob izgradnji dolenjske avtoceste. Zgodovinsko je zagotovo najbolj poznano nahajališče kremenovih kristalčkov z okolice Cerknice.

 

Vse omenjene teme so obširneje predstavljene v letošnji reviji Konkrecija, ki je že 6. tematska strokovna publikacija Društva prijateljev mineralov in fosilov. Revija vsako leto obravnava drugo področje naše države in je namenjena vsem ljubiteljem narave, mineralov in fosilov. Cilj avtorjev in članov DPMFS je približati geološko dediščino širši zainteresirani javnosti ter promovirati spoštljiv odnos do naravne dediščine.


Zob morskega psa Megaselachus megalodon, 8 x 5 centimetrov, Škocjan; Avtor fotografije je Davorin Preisinger.

Pestro geološko bogastvo bo na dogodku MINFOS, ki bo organiziran v Dvorani tržiških olimpijcev, 13. in 14. maja v Tržiču javnosti na ogled na številnih strokovnih in poljudnih razstavah in delavnicah. Čudovit mozaik domače pestrosti bodo, kot veleva tradicija, dopolnili minerali, fosili, obdelani dragi in poldragi kamni iz različnih koncev sveta ter spremljajoči dogodki.

Oglejte si tudi