Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

22. Anin sejem kljub slabšemu vremenu izpeljan

Na god sv. Ane v Višnji Gori vsakoletno pripravijo tradicionalno dogajanje, Anin sejem. Letošnji že 22. po vrsti je potekal minuli vikend, organizatorjem pa je tokrat precej ponagajalo vreme. Poleg petkove otvoritve razstave »Višnja Gora v očeh mladih« so bili primorani odpovedati sobotni družabni večer, osrednje nedeljsko sejemsko dogajanje v starem mestnem jedru Višnje Gore, pa je bilo slabše obiskano kot minula leta.

Nedeljski sejemski dan se je že tradicionalno začel po prvi sveti maši pred cerkvijo svete Ane, ko je mestni klicar z bobnanjem naznanil začetek izvedbe Aninega sejma. Dolgoletnega bobnarja Alojza Rusa je letos zamenjal Janez Koščak. Organizatorji so v nadaljevanju kljub številnim odpovedim, sejem uspešno izpeljali. Zaradi padavin so tako ostali doma člani Društva prijateljev konj Višnja Gora, Martin Krpan, lajnar, ljubitelji malih živali in žužemberške pevke. Obiskovalcem sta se v mestni hiši predstavili člani mini zasedbe Godbe Stična in Čotove pevke, prav tako so v njej izvedli polžje dirke. V starodavno mestece so se s sprevodom »pripeljali« ivanški kulčarji in starodobna vozila, med katerimi so še posebej izstopali priljubljeni Citroenovi »spački«. Manjkala ni niti gospa z gradu Lisičje, Policija pa je z maskoto izvedla delno načrtovano preventivno akcijo. Na stojnicah smo lahko občudovali pridelke lokalnih čebelarjev, rokodelske in ročne izdelke, slikarske umetnine, sladke dobrote Društva upokojencev Višnja Gora, obiskovalci pa so se lahko ustavili tudi na stojnici Zdravstvenega doma Ivančna Gorica. Na voljo je bil tudi ogled učnega čebelnjaka in obeležja Kranjske čebele. V dežju so vztrajali tudi gasilci in skrbeli, da obiskovalci niso bili lačni in žejni. Dež je tako odgnal nekaj ponudnikov, doma pa so ostali tudi mnogi obiskovalci.

Po besedah predsednika TD Višnja Gora Jožeta Grosa je sejem prireditev, ki je ne moreš prestaviti, saj je na samo izvedbo vezanih veliko raznih izvajalcev. »Upam, da bo tudi letošnji Anin sejem ostal udeležencem in ponudnikom na stojnicah v dobrem spominu, čeravno nam vreme ni bilo naklonjeno. Organizatorji lahko marsikaj predvidimo, bomo pa tudi v bodoče odvisni od vremena. Seveda z letošnjim sejmom ne moremo biti zadovoljni, prepričani pa smo, da smo storili vse, kar je bilo v naši moči, da je sejem potekal s čim manj nevšečnostmi. Izkoriščam to priložnost in se zahvaljujem vsem sodelujočim za trud pri pripravi in izvedbi letošnjega sejma. Skoraj z gotovostjo pa trdim, da bo naslednji, 23. Anin sejem, v lepem vremenu«, še sporoča Gros. 

Oglejte si tudi