Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
11°C
JUTRI
22°C
12°C
Oceni objavo

Eleganca v jeklu in železu

Polončič d.o.o. iz Doba pri Šentvidu

Pred skoraj dvema desetletjema je bil hit proizvod Jožeta Polončiča parilni kotel, danes pa svoja jeklena okna iz JANSEN profilov, ki jih odlikujeta visoka kakovost in prefinjen videz, vgrajuje v dominikanski samostan na Ptuju.  

 

Znanje, izkušnje, ustvarjalen duh, kvalitetno delo, modro podjetniško odločanje in povezava s švicarsko blagovno znamko JANSEN je podjetje Jožeta Polončiča kljub kriznim časom  za gradbince, s katerimi je njegova dejavnost tesno povezana, obdržalo na trgu. O tem pravi: »Propad GPG-ja, SCT-ja in podobnih ni posledica recesije, ampak kraje denarja. Sicer pa je dobra stran krize to, da se bodo stvari s pomočjo trga kristalizirale.  Ker se ne vlaga – ni investicij,  bomo podjetniki sami odstranili nepotrebne produkte, se preusmerili ter izobraževali delavce, da bodo še bolje in hitreje delali.«

 

Traktor iz garaže

Jože Polončič, po izobrazbi strojni ključavničar, je bil leta zaposlen kot »vzdrževalec« v livarni v Ivančni Gorici,  doma kmetoval in občasno okoliškim kmetom popravil kakšen stroj, garažna vrata,  parilni kotel…  Tega so se ljudje navadili, ga vedno pogosteje iskali in ker tudi  zaslužek v livarni ni bil velik, se je konec leta 1994 odločil  začeti na svoje.  »Iz garaže sem zapeljal traktor in jo uporabil za delavnico, v kateri sem izdeloval železne ograje, stopnice, brzoparilnike, vrata in drugo,« se spominja Jože Polončič, ki je še osem let potem vse praznike preživel na remontih v ivanški livarni.

Do prve prave delavnice je prišel šele po petih letih, ko so zgradili prizidek k stanovanjski hiši, temu pa kmalu dodali še nadstrešek. V skladu z napredovanjem posla so potekala investicijska  vlaganja, ki so pred desetletjem omogočila izgradnjo novega poslovnega objekta, v katerem se nahajajo delavnica, skladiščni in pisarniški prostori. »To je bilo obdobje, ko si nismo ničesar privoščili, ves zaslužek sem vlagal nazaj v dejavnost, v izgradnjo in nabavo strojev« pripoveduje Jože, ki ima danes zaposlenih pet delavcev, po potrebi pa najame še kakšnega po pogodbi; pri administrativnih delih, predvsem knjigovodstvu, mu v zadnjem času pomaga najstarejši sin, študent strojništva.

 

Žlahtno oblikovanje jekla in železa

Danes so glavne dejavnosti podjetja Polončič d.o.o. izdelava in montaža protipožarnih sistemov JANSEN, izdelava in montaža jeklenega stavbnega pohištva (okna in vrata) ter izdelava in montaža kovinskih stopnic ter ograj.  V njihovi ponudbi pa so še raznovrstni izdelki iz črne kovine, izdelava podkonstrukcij na gradbiščih, pa steklene fasade JANISOL ARTE, izdelava manjših produktov iz barvnih kovin, nadstreški in drugo.

Pri obdelavi materialov prevladuje črno železo, med kupci pa so večinoma podjetja in organizacije ter le okoli 30 odstotkov zasebnikov.

Jeklene nerjaveče profile JANSEN za izdelavo oken in vrat nabavljajo preko švicarskega podjetja, v domači delavnici pa jih po meri oblikujejo v želene oblike in jim dajo svoj pečat. Značilnosti tovrstnih oken so majhen delež okvirja in velik delež stekla, prenesejo visoke obremenitve, obstajajo raznolike izvedbe in možnosti odpiranja, vsa po vrsti pa ustrezajo visokim merilom  estetskega videza.

Spreminjanje hladnega železa v dopadljive oblike stavbnega pohištva, stopnišč in ograj  poteka na podlagi potrjenih delavniških načrtov, ki jih za vsak projekt posebej izdelajo v podjetju sami, po merah, izmerjenih na objektu.  Pri izvedbi in montaži zagotavljajo  visoko kvaliteto, uporabnost in eleganten izgled, ki smiselno dopolnjuje zasnovo celotnega objekta.

V podjetju sledijo sodobnim trendom preko izobraževanj, ki jih organizira dobavitelj jeklenih profilov, sicer pa se prilagajajo željam stranke.

 

Izpad dohodka »požreti« sam

Ker podjetje Polončič d.o.o. večinoma posluje s podjetji, je v zadnjih letih utrpelo določen izpad dohodka, ki ga je potrebno prinesti »noter«, kot pravi Jože in nadaljuje: »Dobavitelje je bilo kljub temu treba plačati in delavcem dati plačo. Za to smo porabili obratovalni kapital, ki ga na banki ne moreš dobiti. Ta izpad moram »požreti« sam kot lastnik, zato pa ni novih investicij, če pa že so, kupimo samo najnujnejše.«

Temeljito je preračunal svoje stroške izdelkov in storitev, ki jih ni pripravljen prodajati pod ceno – v svojo lastno škodo, ob čemer pozdravlja vsako »zdravo« konkurenco. »Delamo po meri, vgrajujemo kvalitetne materiale in delo kakovostno izvedemo, ceneno, serijsko blago pa stranke lahko kupijo v trgovini brez zagotovljene montaže,« razlaga Jože Polončič. 

 

Privajanje na svobodno življenje

Danes se Jože Polončič trudi, da ne bi bil več tako čustveno navezan na firmo, ki drugače človeku zapolni ves dan in odvzame vso energijo. Tako on, kot zaposleni, se držijo 8-urnega delavnika, podaljški so le na montažah. Ponovno ljubiteljsko poje v zboru, igra košarko in najde čas za družino. Med željami za bodočnost sta povečanje poslovnih prostorov in izgradnja manjšega reprezentativnega objekta z vgrajenimi lastnimi izdelki, a vse je odvisno od finančnih zmožnosti. Vsekakor pa, kot zatrjuje, nobenemu od treh otrok nima namena vsiljevati svoje dejavnosti.

Oglejte si tudi