Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Prvi družinski avto na sončno energijo

Študenti nizozemskega podjetja Solar Team Eindhoven so dokazali, da je mogoče že danes izdelat družinski avtomobil, ki ga v celoti poganja sončna energija. Ti se bodo z njim oktobra letos celo pomerili na 1.875 kilometrov dolgi cestni preizkušnji World Solar Challenge po Avstraliji.

Črpanje nafte in kasnejša predelava v derivate, ki se uporabljajo kot pogonska sredstva za stotine milijonov vozil širom sveta, predstavljata okoljsko katastrofo že sama po sebi. Piko na i seveda dajejo še izpuhi, ki jih pločevinaste škatle bruhajo med vožnjo v okolje dan za dnem. Medtem ko danes marsikdo ne more več brez avtomobila, je nizozemsko podjetje Solar Team Eindhoven dokazalo, da ti lahko delujejo brez naftnih derivatov. Njegovi nadobudni raziskovalci so namreč pripravili prvi avtomobil, ki ga v poganja sončna energija.

 

Pri pripravi ekološkega avtomobila Stella je sodelovalo kar 22 študentov. Ti so s trdim delom in izjemno inovativnostjo dokazali, da je mogoče že danes z obstoječo tehnologijo izdelati avtomobil, ki za delovanje potrebuje zgolj sočno energijo. Z enim polnjenjem lahko ekološki avtomobil Stella »prepotuje« do 600 kilometrov dolgo pot.

 

Študenti bodo uporabnost njihovega inovativnega avtomobila predstavili na 1.875 kilometrov dolgi cestni preizkušnji World Solar Challenge, ki se bo 13. oktobra odvijala v Avstraliji. Novinec bo tekmoval v kategoriji Cruiser razreda WSC, kjer bo komisija poleg potovalne hitrosti ocenjevala še dodatno električno moč, ki jo bo avtomobil potreboval za celotno pot. Prva nagrada bo kakopak pripadla tistemu, ki bo dosegel najboljše razmerje med potovalno hitrostjo in varčnostjo z dragoceno električno energijo.

Oglejte si tudi