DANES
24°C
11°C
JUTRI
25°C
12°C
Oceni objavo

EFT metoda za odpravljanje strahov, jeze, preobčutljivosti, stresa, ……..

Predstavitev EFT tehnike za odpravljanje čustvenih težav  je v torek, 9. aprila privabila v knjižnico v Ivančni Gorici skoraj tri desetine ljudi  vseh starosti, med ženskami le enega moškega.  Pika Rajnar, predavateljica  s certifikatom za poučevanje omenjene tehnike  je s slikovitimi primeri  in energičnim nastopom pritegnila  v trepljanje določenih akupunkturnih točk vse  prisotne.

Vsakodnevno smo priča dogodkom, ki v nas sprožajo neprijetne občutke, zaradi katerih pogosto ne zmoremo delovati, kot bi želeli. Poznate stavek: »Ne bom se več sekiral(a)!« Lahko je reči, a kako to storiti. Kako  odpraviti strah, fobije, tremo,  jezo,  preveliko občutljivost, občutek utesnjenosti,  občutek težkega dihanja,  kako uresničiti dobre sklepe o hujšanju, o  aktivnostih, za katere vemo, da bi jih morali storiti, pa  nekako ne zmoremo……

V svetu je poznanih več metod za sproščanje človeka, za  pozitivno naravnanost prek afirmacij  in druge, a z nobeno  tehniko doslej naj ne bi dosegali tako konkretnih rezultatov kot z metodo EFT (Emotional Freedom Technique).  Postavil  jo je stanfordski diplomant  strojništva Gary Craig,  ki se je za razliko od psihologov, psihoanalitikov in filozofov zadeve lotil povsem tehnično. Ugotovil je, da čustvena vznemirjenost  povzroči  nepravilno nihanje električnega   toka v človeku.  Popravek tega pa je možen z EFT tehniko, ki združuje prvine vzhodne  medicine s prvinami zahodne psihoterapije. S tapkanjem določenih akupunkturnih točk in glasnim ponavljanjem neprijetnih spominov naj bi  vplivali neposredno na podzavestni del našega razuma.

Izvajanje EFT tehnike se začne s tapkanjem roba dlani (t.i. karate točka) in določitvijo problema, ki ga želiš odpraviti z dodajanjem trditve, da se kljub temu sprejemaš.  Nadaljuje se s tapkanjem  določenih končnih točk meridianov na glavi, telesu in rokah  ob stalnem ponavljanju trditev.  Pri nekaj preizkusih, ki smo jih obiskovalci knjižnice naredili vodeno po omenjenem postopku, smo večinsko ugotavljali, da je stanje na primer našega vdiha lažje, bolj sproščeno, bolj polno…., da je naša hrbtenica bolj gibljiva…

1/2


Tehniko naj bi izvajali dnevno, še posebej pa, ko se počutimo v stresu, jezni, slabe volje,  smo nespečni, nas mučijo strahovi…..,  skratka vedno, ko se počutimo čustveno blokirani.

Metoda EFT vsebuje štiri korake, od katerih je Pika Rainar predstavila le prva dva, medtem ko se vsi zainteresirani lahko seznanijo z vsemi  podrobnostmi  tehnike v priročniku, ki je pred kratkim izšel v slovenskem prevodu.

Oglejte si tudi