DANES
26°C
12°C
JUTRI
21°C
15°C
Oceni objavo

Pohod po poteh Cankarjeve matere ob jubileju njenega rojstva

Tradicionalni pohod posvečen Nežki Pivk (kasneje Cankar), rojeni 29. 12. 1843, se je tudi tokrat začel v jutranjih urah 26. decembra na dan samostojnosti in enotnosti. Pohodniki so se zbrali v čudoviti kulisi, ki jo pričarajo gozdovi in starodavna cerkev svetega Kancijana na Vrzdencu in jo peš mahnili do Vrhnike s ciljem na Sveti trojici.

Pot, po kateri je hodila Cankarjeva mati, je dolga 14 kilometrov in se začne na Vrzdencu po glavni cesti, a kaj kmalu zavije v hrib po gozdni poti v Žažar, čez Gradišče na Mavsarjev hrib, skozi Raspotje in Kote, kjer je pradomovina Cankarjev in nato proti Stari Vrhniki do spominske hiše Ivana Cankarja na Vrhniki.

Tako kot vsako leto so tudi tokrat pohodnike, ki so se tudi zaradi ugodnega vremena zbrali v zelo velikem številu (po nekaterih ocenah več kot 200) po prvem delu poti in po vzponu proti Žažarju čaka kratka pavza. Na tradicionalni okrepčevalni postaji v Žažarju na domačiji pri 'Činžarju' so jih pričakale domače dobrote, topel čaj in kuhano vino, da so potem polni energije nadaljevali svojo pot proti Vrhniki. Mojca in Janez Prosen že 14 let gostita pohodnike in z veseljem pripravita vse potrebno, da so pohodniki dobro razpoloženi. Tudi tokrat so ob ritmih domače narodne glasbe, ki jo je zaigral kar hišni 'bend', mnogi pohodniki zaplesali.

Župan Janko Prebilo, ki se je odločil, da ta praznični dan preživi na zraku, je s temi besedami opisal pomen tega dogodka:  ''Sam se zelo rad udeležim pohoda, saj je to poseben dan, ko smo se Slovenci odločili za samostojno pot, za svojo državo in uresničili želje naših prednikov, kjer je bil prav Ivan Cankar eden od ključnih graditeljev narodne zavesti. Na to moramo biti ponosni in ta dan obeležiti na primeren način. Všeč mi je, da se obujajo spomini in ohranja dobra tradicija. Naš pohod je znan že po celi Sloveniji.'

Tudi letos je zbrane nagovoril veliki poznavalca našega največjega pisatelja, Damjan Debevec, ki črpa moč, energijo in voljo iz vsega, kar je Ivan Cankar naredil za slovenski narod. Predvsem pa s svojo podobo in Cankarjevimi brki zelo prepričljivo pove nekaj besed o našem največjem pisatelju. Sodobni 'Cankar' je takole razložil bistvo svojega poslanstva: ''Z organizacijo pohoda in potem s samo proslavo je veliko dela, a ves trud je poplačan, ko vidim zadovoljne udeležence. Letošnje leto je še prav posebno, saj mineva že 180 let od rojstva Cankarjeve matere. Njegova mati je nepogrešljiva in ta pohod lepo zajame to, kar sicer bolj redko pokažemo na Vrhniki obiskovalcem. Ne morem pa mimo hvaležnosti lokalnega okolja in pohodnikov, ki mi pravijo, kako je na takem dogodku Cankarjeva beseda neprecenljiva. Tudi tu najdem vir energije in veselja do tega, kar počnem.''

1/6






Pohodniki so po dobrih štirih urah hoje svojo pot zaključili na Vrhniki.

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

 

Oglejte si tudi