Horjul

JUTRI
19°C
11°C
TOR.
19°C
12°C
Oceni objavo

Strokovna ekskurzija na Dolenjsko

Občinski svetniki in občinska uprava se je v četrtek, 11. maja, udeležila strokovne ekskurzije na Dolenjskem z namenom pridobitve koristnih informacij in primerov dobre prakse. Ogledali so si Jurčičevo domačijo na Muljavi in nato še Hišo kranjske čebele v Višnji Gori.
Kot smo že nekajkrat pisali, v občinski upravi Horjul pripravljajo vsebinsko vizijo prenove hiše Kristine Brenkove v sodelovanju z Agencijo Nea Culpa, specializirano za razvoj in komunikacije v kulturi in turizmu.  

A ob prihodu na Dolenjsko so najprej obiskali Krško jamo oziroma izvir reke Krke.  Zatem je sledil voden ogled Jurčičeve domačije na Muljavi. Urša Remškar, ki na občini Horjul bdi nad projektom obnove hiše Kristine Brenkove, pojasnjuje: ''Tu je Josip Jurčič preživljal mladostna leta in se v njo pravzaprav vračal vse svoje življenje. Morda ne toliko fizično, pač pa v duhu, saj se je v svojih delih neprestano vračal v domače okolje, k likom in življenju ljudi v tem okolju. Stanovanjski hiši so se kasneje pridružila še druga gospodarska poslopja, ki so razporejena okoli hiše: kozolec – topler, vodnjak in gospodarsko poslopje s hlevom, kjer se vrstijo etnološke razstave. Slovenski etnografski muzej je domačijo dopolnil še z nekaterimi objekti: čebelnjakom s kopijami panjskih končnic, kaščo, sušilnico za lan in bajto – Krjavljevo kočo. Gre za koncept, ki je zanimiv tako za posamezne obiskovalce, družine kot tudi za šole in razne ekskurzije, kjer se lahko poučimo o življenju v Jurčičevem času.''

Po ogledu Jurčičeve domačije je sledila pavza za kosilo, nato pa jih je pot vodila še v Višnjo Goro, kjer so si ogledali Hišo kranjske čebele. Župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad, direktorica Zavoda Prijetno domače Maja Lampret in njuni sodelavci so predstavili proces rekonstrukcije stare šole v Višnji Gori ter delegacijo iz Horjula seznanili s problemi, s katerimi so se spopadali v času rekonstrukcije in s kakšnimi izzivi se spopadajo danes. Znamenita stara šola v Višnji Gori je postala poučen labirint, ki ga je navdihnila kranjska sivka. Čebelji svet so na doživljajski razstavi spoznali preko multimedijskih vsebin, posebno doživetje pa je bil ogled čisto pravih steklenih panjev, v katerih so naseljene žive kranjske čebele.

1/3


Predstavitev obnove s strani župana občine Ivančna Gorica.

Župan Janko Prebil je strokovno ekskurzijo označil kot zelo poučno in koristno in se zahvaljuje vsem sodelavcem in občinskim svetnikom za sodelovanje, da bodo tudi pri nas lahko s pridom uporabili pridobljene izkušnje.

Peter Kavčič, foto: občinski arhiv

Oglejte si tudi