Grosuplje

DANES
25°C
11°C
JUTRI
22°C
11°C
Oceni objavo

Župan dr. Peter Verlič ob svetovnem dnevu gibanja pozdravil pohodnike na Magdalensko goro

V torek, 10. maja 2022, ob svetovnem dnevu gibanja, je Zdravstveno vzgojni center Grosuplje, ki deluje v okviru Zdravstvenega doma Grosuplje, za naše občanke in občane organiziral pohod na Magdalensko goro. Pohodnike sta, preden so se izpred zdravstvenega doma odpravili na pot, pozdravila direktorica zdravstvenega doma Štefka Zaviršek in župan dr. Peter Verlič.

»Ponavadi se srečujemo tukaj gor na hribu iz kakšnih drugih razlogov, predvsem ko pride do bolezni, danes pa je lepši dan, lepše srečanje, ko boste naredili nekaj zato, da do bolezni ne pride,« je zbrane pohodnike pozdravila direktorica zdravstvenega doma Štefka Zaviršek.

Povedala je, da se zadnja, zdaj že desetletja, veliko poudarka daje preventivi, se pravi predvsem preprečevanju kroničnih bolezni. Eden od pomembnih načinov preprečevanja le teh pa je gibanje.

Gibanje je posebej pomembno za preprečevanje bolezni srca in ožilja. Z gibanjem pospešimo delovanje srca, izboljšamo dihanje. Posledica tega je, da je celo telo, da so vsi organi bolje oskrbljeni s kisikom. Pozitivno vpliva tako na telesno, kot na duševno zdravje. Gibanje je hkrati tudi sprostitev. Vemo, da je v lepem sončnem vremenu zelo lepo iti med zelene travnike, drevesa, v gozd, človek se tako tudi čustveno sprosti. »Torej, s tem kar začenjate danes, nadaljujte,« jih je še spodbudila.

Župan dr. Peter Verlič pa je povedal, da bomo nasvet direktorice zdravstvenega doma upoštevali. »Koščakov hrib smo umestili v poseben prostorski načrt. Postati mora namreč grosupeljski Rožnik, tako najraje povem, Rožnik je namreč v Ljubljani zelo lepo sprehajališče,« je dejal. Povedal je še, da Pot zdravja že imamo, čas pa je, da na Koščakovem hribu zaživi tudi naša Pot sreče. Pot bo lepo urejena, vzpon bo prijeten, primeren tudi za mamice z vozički. »Na vrhu, zdaj smo že tik pred zdajci, pa se bo uredil tudi vadbeni poligon, za vaje, razgibavanje. Zraven bo tudi otroško igrišče z otroškimi igrali,« je še dejal in sklenil: »Na občini se bomo potrudili, da se bomo še bolj posvetili rekreaciji, prostemu času. Menim, da je to zelo pomembno za vse generacije

Manca Grum iz Zdravstveno vzgojnega centra Grosuplje, ki pa se je na pohod tudi odpravila, pa nam je ob tem povedala, da se je v času epidemije gibanje med Slovenci žal poslabšalo. Tako je veliko debelosti, veliko zasedenosti. Temu sta zato namenjeni tudi njihovi delavnici Zdravo hujšanje in Gibam se, na katerih spodbujajo aktivno življenje in predvsem gibanje.

Kot je še povedala, imajo sicer v maju organiziranih več pohodov. Ta, na Magdalensko goro, ob svetovnem dnevu gibanja, je prvi pohod. Šlo se bo še na pohod po Poti zdravja, na Ostri vrh in po Radenskem polju.

1/11











Že to soboto, 14. maja, bo potekal tudi občinski test hoje na 2 km, in sicer po Poti zdravja, pri pokopališču Resje. Predvidena imajo tudi testiranja Ali sem fit, na katerih se testira telesno pripravljenost. Prvo testiranje bo potekalo že v četrtek, 12. maja, pred Upravno enoto Grosuplje, testiranji pa bosta nato še 20. maja pred Zdravstvenim domom Škofljica in 26. maja pred Domom starejših občanov Grosuplje. Sledil bo še en občinski test hoje, 4. junija, ravno tako pri pokopališču Resje, po Poti zdravja.

Možnosti za gibanje, da nekaj naredimo zase, za svoje zdravje, imamo tako občanke in občani Grosupljega veliko.

Jana Roštan

Oglejte si tudi