Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
ČET.
11°C
4°C
Oceni objavo

Zdravje v občini Grosuplje 2022

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je pripravil posodobljene podatke o zdravju prebivalcev v slovenskih občinah.

Z omogočanjem boljše dostopnosti in dosegljivosti podatkov o zdravju na ravni lokalne skupnosti spodbuja krepitev zdravja in preprečevanje bolezni v okoljih, kjer ljudje živijo in delajo.

Kazalniki na letni ravni ali v večletnih povprečjih vključujejo podatke prvega pandemičnega leta 2020, razen pri novih primerih raka, ki vključujejo podatke leta 2018.

Podatki za vse slovenske občine, dodatni grafični prikazi in definicije kazalnikov so dostopni v novi sodobni spletni aplikaciji na naslovu: obcine.nijz.si.

Podatke za občino Grosuplje si lahko pogledamo na: https://obcine.nijz.si/obcine/grosuplje/32/2022/, zbrani so tudi v publikaciji: ZDRAVJE V OBČINI 2022: GROSUPLJE.

Kot ugotavljajo na NIJZ, je še bolj kot pred pandemijo covida-19 pomembno tudi delovanje na lokalnem nivoju, kjer je potrebno krepiti promocijo zdravega življenjskega sloga in ustvarjati okolja, ki spodbujajo telesno dejavnost in rekreacijo. Krepiti je potrebno socialno oporo in sosedsko povezanost ter takojšnjo pomoč v primeru duševnih stisk.

Ob tem naj vas morda povabimo k spremljanju facebook strani Zdravstveno vzgojnega centra Grosuplje, ki deluje na področju promocije zdravja in osveščanja ljudi o preprečevanju kroničnih nenalezljivih bolezni. Izvaja zdravstveno vzgojne in psihoedukativne delavnice in organizira različne dogodke ob tematskih dnevih. Mesec maj, v katerem obeležujemo tudi svetovni dan gibanja in mednarodni teden gibanja, je tako posvečen gibanju, Zdravstveno vzgojni center Grosuplje pa med drugim v tem mesecu organizira več pohodov, testiranja Ali sem fit, pa tudi občinski test hoje na 2km, po Poti zdravja. Ta je že potekal v soboto, 14. maja, udeležimo pa se ga lahko tudi v soboto, 4. junija.

Jana Roštan

Oglejte si tudi