Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Županova jama pri Grosuplju vabi na obisk kraškega podzemlja tudi pozimi

Posebna priložnost - izlet v kraško podzemlje med prazniki
Vsakodnevna zmrzal  in pričakovanje snega sta nas spomnila, da je prišla zima. Vendar v kraškem podzemlju s tem ni težav, zunanje temperature  na razmere v jami ne vplivajo kaj dosti – če je bilo v njej še pred kratkim prijetno hladno, lahko sedaj rečemo, da je prijetno toplo. V notranjih delih Županove jame namreč vlada stalna temperatura 9,5 °C. Poleg tega ste v jami  ”pod streho”, lepota kapnikov pa je enako bleščeča kot ob lepem poletnem dnevu.

Podobno mrzlo kot zunaj je samo v prvi dvorani, Ledenici. Če bodo razmere ugodne, lahko pričakujemo, da bodo v njej kmalu pričeli nastajati ledeni kapniki.

V prazničnem času, od 26. decembra 2013 do 1. januarja 2014 bo jama za obiskovalce odprta VSAK DAN ob 14. uri.

Druge dni je v zimskem času ogled za skupine (vsaj pet odraslih) možen po predhodnem dogovoru.

Svetujemo, da pred obiskom preverite vremenske razmere. Ob sneženju cesto do jame plužijo, vendar so na samem dostopu v jamo (parkirišče, zunanja pot, stopnice) razmere lahko zimske. Dobra obutev in previdnost so zato nujni.
Vstopnina:
Odrasli 7 EUR, otroci 5 EUR


Za obisk Županove jame, kjer 600 m dolga turistična pot vodi skozi sedem dvoran, priporočamo pohodno obutev in primerna oblačila. Obisk z vodnikom traja eno uro. Vstopnina v jamo je 7 EUR odrasli, 5 EUR otroci. 

Županova jama leži 8 km JV od Grosuplja v smeri proti Turjaku, na nadmorski višini 410 m. Več o njej najdete na www.zupanovajama.si, dodatne informacije so na voljo na 041/407-705 oz. na info@zupanovajama.si

Damjan Viršek
Županova jama,
turistično in okoljsko društvo Grosuplje


Foto: Marjan Trobec

Oglejte si tudi