Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Nova naravoslovna učna pot PO SLEDEH VODOMCA pod vasjo Cerovo

V soboto, 5. julija 2014, je podjetje SAUTER Automatika praznovalo 15. obletnico svojega obstoja. Direktor podjetja Marjan Koščak pa je tudi predsednik Konjeniškega športnega turističnega društva CER Cerovo, ki je občanom Grosuplja zagotovo dobro poznano, saj nas člani tega društva vsako leto s svojo dobro voljo kot Podlomarji razveseljujejo na prireditvi Grosuplje v jeseni.

  

Društvo že vse od leta 2009 združuje ljubitelje narave, konj in rekreacije. Deluje predvsem v vasi Cerovo na posestvu Koščak, kjer skrbijo za islandske konje in dalmatinske osličke, ime pa je tako kot vas dobilo po vrsti hrasta, ki raste v gozdovih ob vasi.

  

Praznovanje 15. obletnice podjetja SAUTER Automatika je tako potekalo na podeželju, na domačiji Koščak, kjer deluje tudi društvo CER Cerovo. Da je bilo praznovanje podjetja še bolj veselo, pa je društvo ob tej priložnosti odprlo Naravoslovno učno pot »PO SLEDEH VODOMCA«.

  

Župan dr. Peter Verlič je podjetju ob 15. obletnici delovanja iskreno čestital in se mu še enkrat zahvalil za prvo energetsko izkaznico v naši občini, ki jo je prav to podjetje doniralo energetsko sanirani podružnični šoli v Šmarju - Sapu. Ponosen je na sodelovanje med podjetji in javnim sektorjem, med podjetniki in občino.

  

Na Cerovem nastaja lep učni center, za kar gre zahvala predvsem Marjanu Koščaku, ker pa gre mimo ravno evropska pešpot E6, bi ga bilo z dobrimi idejami mogoče umestiti tudi v kakšen evropski projekt, je dejal župan in dodal, da bo pri tem po svojih najboljših močeh sodelovala in pomagala tudi občina.

  

Župan dr. Peter Verlič in direktor podjetja SAUTER Automatika, ki je kot že rečeno tudi predsednik Konjeniškega športnega turističnega društva CER Cerovo, Marjan Koščak sta poprijela za lopato, posadila hrast Cer, nova Naravoslovna učna pot »PO SLEDEH VODOMCA« v Logu pod vasjo Cerovo pa je bila s tem dejanjem odprta.

  

Log pod vasjo Cerovo s svojo ureditvijo predstavlja primer dobro vzpostavljenega odnosa med sodobnim človekom in naravo, ki jo je potrebno ohranjati in njeno življenje približati ljudem. Ornitološko – botanična krožna učna pot je urejena ob ribniku. Mejica ob učni poti, zasajena z različnimi vrstami grmovnic, in nasad dreves na otoku predstavljata zavetje in hrano mnogim pticam, ki živijo ob gozdu, na travniku in ob vodi. Nad sadovnjakom in zeliščnim vrtom, v katerem uspevajo mnoge medovite rastline, stoji čebelnjak. Z opazovalnice za ptice pa je mogoče v miru opazovati in fotografirati tamkajšnje ptice, spremljati igro kačjih pastirjev ali pa le prisluhniti žabjemu regljanju in zvokom narave.

  

Log pod vasjo Cerovo se nahaja na čudovitem  stiku gozda in travnikov, tik ob odseku Evropske pešpoti E6 med Grosupljem in Županovo jamo. Vabljeni, da si ga ogledate tud vi.

 

Vir: http://www.grosuplje.si/

Foto: Brane Petrovič

Oglejte si tudi