Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Doživite čar vode v kraškem podzemlju

Obilno deževje je spremenilo tudi vsakodnevno podobo Županove jame. Že ko vstopite vanjo, vas sprejme žuborenje vode. Skozi propustne kamnite sklade nad jamo se pretaka po nevidnih kanalih, v jami pa ustvarja zanimivo igro vode, ki curlja po kapnikih, kaplja v ponvice ali pa žubori nekje, kjer jo samo slišimo.

 

Najbolj izrazito igro šumenja vode slišimo v Zadnji dvorani, 35 m pod površjem. Na poti do tja pa sta vsaj kratkega postanka vredna jezerce v Srebrni dvorani in pravcati jamski slap na koncu Matjaževe dvorane.

 

Županova jama leži na nadmorski višini približno 400m, običajni nivo kraške podtalnice na severnem obrobju Dolenjskega krasa pa je 60 do 70 m nižji. Zato v jami ni tekoče vode, pač pa žuborenje v njej povzročijo močnejša deževja, ko velika količina vode pronica s površja.

 

Padavinska voda, ki jo med pretakanjem skozi prepustne apnenčaste sklade lahko opazujemo prav v jami, nadaljuje pot proti izvirom. Voda iz Županove jame teče v potok Podlomščico, ta pa se skupaj z Grosupeljščico zliiva na Radensko polje. V teh dneh se je to zanimivo kraško polje spremenilo v veliko jezero, saj nanj podzemno doteka tudi voda iz reke Rašice, ki  priteče iz smeri Velikih Lašč in ponika pri vasi Ponikve na začetku doline Dobrepolje. Voda, ki z Radenskega polja odteka skozi dva glavna sistemih požiralnikov (Veliko Retje na severu in Zatočne jame na jugu) napaja izvire reke Krke, ki so v zračni liniji od ponorov oddaljeni približno pet kilometrov.

 

Dokler je vode veliko, se kraških ponikalnic ne da obiskati, izlet v kraško podzemlje pa je primerna izbira ne glede na vreme, če se le v vas skriva želja po odkrivanju novega. V jami je bilo še pred kratkim prijetno hladno, kmalu pa bomo lahko rekli, da je prijetno toplo. V notranjih delih Županove jame namreč vlada stalna temperatura 9,5 °C. Poleg tega ste v jami  ”pod streho”, lepota kapnikov pa je enako bleščeča kot ob lepem poletnem dnevu. Novembra jo lahko obiščete vsako soboto in nedeljo ob 15. uri. Obiski najavljenih skupin so možni tudi izven teh terminov.

 

Za obisk Županove jame priporočamo pohodno obutev in primerna oblačila. Obisk z vodnikom traja eno uro. Jama leži 8 km JV od Grosuplja v smeri proti Turjaku, na nadmorski višini 410 m. Več o njej najdete na www.zupanovajama.si, inwww.facebook.com/zupanovajama, dodatne informacije so na voljo na 041/407-705 oz. na info@zupanovajama.si 

 

Damjan Viršek

Županova jama –

turistično in okoljsko društvo Grosuplje

 

Foto: Županova jama

 

 

Oglejte si tudi