Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

Športno-kulturno društvo TIAL praznoval 20-letnico delovanja

V soboto, 11. junija 2022, se je v Športni dvorani Brinje Grosuplje odvil pravi plesni spektakel. Športno-kulturno društvo TIAL je praznoval 20-letnico svojega delovanja.

Plesalke in plesalce, njihove starše, stare starše in vse ljubitelje plesa je na prireditvi pozdravila predsednica društva  mag. Tina Bedenik Schmautz. Nato pa smo se lahko resnično naužili plesnih ritmov in včasih tudi res neverjetnih gibov plesalk in plesalcev T-Studia, ki so se nam predstavili z več kot 20 plesnimi točkami. Nastopile so skupine TIAL MINI DANCE, TIAL MINI BALERINA, TIAL BALET, TIAL MINI CHEER, TIAL HIP HOP 1, 2 in 3, TIAL CHEER PEEWEE POM & JAZZ, TIAL CHEER JUNIOR POM & JAZZ, TIAL BREAKING CREWS 1, 2 in 3 ter KIDS POLE 1 in 2.

Med posameznimi plesnimi točkami pa nas je predsednica društva  mag. Tina Bedenik Schmautz popeljala skozi zgodovino društva, od njegovih začetkov in vse do danes, ko praznuje 20 let. Ko se lahko pohvali s številnimi zavidljivimi uspehi, z mnogimi dosežki plesalk in plesalcev T-Studia.

»So datumi, so dnevi, v katerih se zgodi zgodovina. Pa naj to velja za življenje posameznika, mesta, države ali pa le društva. In 2. julija 2002 je bil dan, ko je dobil Športni klub TIAL tudi uradno ime. In v tem dnevu se je zgodila ne samo grosupeljska, ampak danes že vemo, tudi slovenska in tudi že prek meja poznana zgodovina. 2. julij je dan, ki je v zadnjih 20 letih vsako leto znova potrjeval, da smo uspešni in na dobri poti. Da smo se, tudi kot društvo, zapisali v slovensko plesno zgodovino,« je, zagotovo s ponosom, povedala mag. Tina Bedenik Schmautz.

Spomini na športni klub TIAL tako segajo 20 let nazaj, ko sta, takrat še dve navdušenki nad športom in plesom, prišli do ideje, da bi ljubezen, ki jo imata do plesa, širili naprej. Poleg nje je to bila še Alenka Rebernik, ime TIAL pa je tako takrat nastal kot skovanka dveh imen, Tina in Alenka.

Kot je povedala, se ji Alenka zaradi službenih obveznosti na nadaljnji poti ni pridružila, medtem ko je sama septembra 2002 začela s poučevanjem prvih dveh showdance plesnih skupin, prav v Športni dvorani Brinje Grosuplje.

Na plesnih odrih se jih je predvsem na začetku prijelo ime Plesni studio Tina. In to ime so obdržali vse do leta 2018. Ker pa je bilo še veliko drugih posameznikov, ki so pripomogli k uspehom društva, da so zrastli v to, kar so danes, se ji je zdelo prav in so se leta 2018 preimenovali v T-Studio.

V teh 20 letih so postajali iz leta v leto bolj družbeno aktivni, vedno bolj vpeti v lokalno okolje, med njimi je bila vedno bolj opazna članska rast, že leta 2011 so aktivno zaživeli tudi na območju Mestne občine Ljubljana. Ponudbo so počasi razširjali na balet, breakdance, hip-hop, družabne plese in cheerdance, v zadnjih letih pa tudi na Fitbaby in vadbe za dojenčke, mini dance, mini fit, oziroma kot je sama dejala, vse možne načine gibanja za najmlajše, kar jih na pravilen in zdrav način, s čim manj poškodbami, pripelje do tega, kar smo lahko tudi ta dan spremljali v Športni dvorani Brinje.

Predsednica društva nam je še povedala, da so danes člani Cheerleading zveze Slovenije, Plesne zveze Slovenije, Zveze športnih organizacij Grosuplje in tudi Olimpijskega komiteja Slovenije. In ravno to članstvo je zelo pomembno za njihov razvoj. Omogoča jim, da lahko s svojimi skupinami sodelujejo na najrazličnejših prireditvah. In prav na osnovi strokovnega izbora plesnih točk v tekmovalni sistem teh zvez tudi sami lažje presojajo in primerjajo svojo uspešnost z drugimi društvi. »Naša bera tekmovalnih medalj je v 20 letih postala zelo velika. Danes jih ne bom naštevala, toliko jih je. Imamo pa več kot 30 zlatih odličij, več kot 50 srebrnih odličij in pa še več bronastih odličij,« je ob tem ponosno povedala. Večinski del je iz državnih prvenstev, nekaj pa jih je tudi že iz evropskih in svetovnih prvenstev, in sicer na področju treh plesnih zvrsti, performance cheer-a, hip hop-a in breaking-a. »In zelo vesela sem, da smo letos uspeli vpeljati v tekmovalni sistem tudi pole dance,« je še dejala.

Skupine TIAL CHEER PEEWEE POM, TIAL CHEER JUNIOR in TIAL CHEER PEEWEE JAZZ so se nam na prireditvi s svojimi tekmovalnimi koreografijami tudi predstavile.

Mag. Tina Bedenik Schmautz nam je ob tem omenila, da so bile 3 članice TIAL CHEER JUNIOR letos tudi reprezentantke slovenske mladinske cheer performance skupine, ki se je konec aprila udeležila svetovnega prvenstva v Orlandu. Skupina je dosegla kar 3. mesto.

»V društvu smo vedno znali tudi prisluhniti našim članom, prisluhniti njihovim željam po različnih plesnih zvrsteh. Ni bilo vedno lahko. Bili so izzivi, bile so težave, ampak vedno smo si dejali, da je pomembno to, kako se po vseh težavah ali padcih poberemo. In važen je tisti naslednji vzpon, ki nas potem čaka. Ob takšnih priložnostih, kot je današnja slavnostna prireditev, ta težja obdobja zelo radi spregledamo. A vendar smo vedno našli rešitev in mislim, da je ravno to naša lastnost, na katero smo tako jaz kot vsi vaditelji in mislim da tudi starši in naši varovanci zelo ponosni,« je popotovanje društva sklenila predsednica mag. Tina Bedenik Schmautz.

Prišli pa smo tudi skozi vse plesne točke, nekatere so nas prav res pustile brez besed. In prišel je tudi čas za slavnostno torto, ko smo društvu TIAL vsi skupaj voščili in mu tudi zapeli »vse najboljše«. Vse najboljše je društvu za 20. rojstni dan, predsednici in celotni ekipi, plesalkam in plesalcem in tudi njihovim staršem, voščil tudi župan dr. Peter Verlič. Društvu je zaželel, naj bodo še naprej uspešni pri svojem poslanstvu, vzgajanju mladih v gibanju. Da bodo zmagovalci. Pa ne le po kolajnah, pokalih, ampak po srcu. »Upam, da se v občini Grosuplje dobro počutite, naj tako ostane tudi naprej in nas še naprej razveseljujte. Iskrene čestitke,« je še dejal.

Oglejte si tudi