Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

Zaključek 19. akademskega leta Univerze za tretje življenjsko obdobje Grosuplje

V Družbenem domu Grosuplje smo 14. junija 2023 pripravili zaključno srečanje članov Univerze za tretje življenjsko obdobje Grosuplje ob koncu akademskega leta 2022/2023. Scenarij je pripravila in prireditev vodila Katja Bricelj.
 
Lani smo bili slavnostni ob 18-letnici delovanja univerze, ob njeni polnoletnosti, ob uspehih. Zahvalili smo se Andreji Smolič za dolgoletno, požrtvovalno vodenje te inštitucije. Letos je vse drugače. Po dobrem mesecu hude bolezni se je Andreja od nas poslovila. Z minuto molka smo počastili njen spomin.
 
Nekateri tesni Andrejini sodelavci so ji posvetili kratke nagovore. Dora Adamič se je spomnila, kako sta se na kolesarjenju po Italiji dogovorili, da bosta ustanovili univerzo za tretje življenjsko obdobje v Grosupljem. Marija Samec je spregovorila o Prešernovih pohodih in proslavah ob kulturnem prazniku na Kopanju. Ivo Puhar je osvetlil ozadje nastajanja knjige Naše kapelice in naše spletne strani utzog.si. Franci Zorko je opozoril na Andrejino spodbujanje k literarnemu ustvarjanju, Katja Bricelj pa je poudarila njeno podporo recitacijski skupini, ki je skupaj z grosupeljskimi glasbeniki 8 let sodelovala na večerih Barve glasbe in besede. Oglasili so se še Martin Oblak, ki je spregovoril o Andrejinem zanimanju in podpori pohodništvu in športni dejavnosti, Kristina Šircelj Oblak je izpostavila Andrejino lastnost, da je vedno želela pomagati ljudem, Agata Freyer pa se spomnila, kako jo je s toplino in predanostjo prepričala, da je prevzela predavanja umetnostne zgodovine na UTŽO Grosuplje.
 
Marija Podvršič se je predstavila kot v. d. predsednice UTŽO in naštela kar nekaj zanimivih predlogov za nadaljnje delo.
 
Zahvalili smo se Ivu Puharju, ki skrbi za spletno stran univerze, Mariji Samec, ki skrbi za objave v medijih, in Dori Adamič, ki je gonilna sila pri izvedbi vsega dogajanja v univerzi.
 
Strokovni svet univerze je 8. junija 2023 odločil, da uvede priznanje za posebne dosežke v izpolnjevanju ciljev in filozofije Univerze za tretje življenjsko obdobje Grosuplje – imenovano po Andreji Smolič. Podeljevali jih bomo letno ali pa, če izjemnih dosežkov ne bo, občasno.
 
Pesmi Toneta Pavčka in Edvarda Kocbeka sta recitirala Franci Zorko in Ivo Puhar, na koncu pa je zapel še MePZ Grosuplje.
 
V oktobru vabimo k vpisu v naslednje akademsko leto vse dosedanje in nove člane.  
 
Marija Samec
Foto: Vera Puhar

Oglejte si tudi