Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Od Gaudeamusa do ljubezenskih izpovedi

Mladi pevci in instrumentalisti s Srednje šole Josipa Jurčiča Ivančna Gorica so konec maja v šolski avli pripravili že 6. letni koncert šole, ki je spet navdušil zbrano publiko.
Teden ljubiteljske kulture, avla Srednje šole Josipa Jurčiča, prijetno vzdušje in praznično razpoložene dijakinje in dijaki. Ni skrivnost, da se naša srednja šola ponaša z bogato glasbeno tradicijo, med katero brez dvoma sodi tudi pevski zbor. Ob množici dejavnosti in šolskih obveznosti skupina dijakinj in dijakov, ob entuziazmu in predanosti zborovodje Milana Jevnikarja, vadi, ustvarja in vsako leto pripravi bogat koncert. Tudi letos je bilo tako.

 

Za slovesen majski večer, poln nostalgije, odstiranja preteklosti, obujanja spominov in iskanja navdiha v ljudski glasbi so poskrbeli – mešani pevski zbor, fantovski pevski zbor in instrumentalisti. Zvrstilo se je kar osemnajst zborovskih in štiri instrumentalne skladbe. Za sklep so pevci izvedli celo dodatek, kot se za pravi koncert spodobi. V hudomušnem dialogu sta se med skladbami in nastopajočimi sprehajala moderatorja Iza Sekirnik in Julij Kramar. Različni žanri, instrumenti in vokali so v sproščenem in dovršenem poustvarjanju dokazali, da je z delom, voljo, trudom in ščepcem jurčičevske trme mogoče doseči marsikaj.

 

Čeravno si umetnost in glasba ne dovolita umeščanja med statistiko in številke, je na tem mestu prav in potrebno povedati, da je na odru Srednje šole Josipa Jurčiča stalo 10 sopranistk, 7 altistk, 5 tenoristov in 8 basistov. Z instrumentalnimi skladbami pa so se predstavili: profesorica Nikolina Kovač Juvan s flavto, Ana Blaževič Arko z violino, Danijela Slana in Ana Eržen na klavirju, Nejc Bavdek s kitaro in Martin Meglič s harmoniko.

 

V času številske recesije na Jurčiču je odločni in jasni kulturni značaj šole ena od najpomembnejših vrednot. Da je temu tako, sta dokazala tudi prisrčen aplavz občinstva in prijetno druženje po koncertu z nastopajočimi, gospodom podžupanom Tomažem Smoletom, številnimi profesorji, starši in ostalimi obiskovalci. Naj o zadovoljstvu in rahli ganjenosti ravnatelja in zborovodje Milana Jevnikarja niti ne govorimo … Poslovili smo se z: »Na svidenje prihodnje leto!«

 

Dragica Šteh in Milan Jevnikar

Povezave

www.ssjj.si

Oglejte si tudi