Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

V akciji NVO gre v šolo sodelovali tudi osnovnošolci OŠ Brinje v Grosuplju

Z akcijo NVO gre v šolo povezujemo lokalna društva z osnovnimi šolami. Njen osnovni namen je učencem predstaviti dejavnosti, ki jih izvajajo okoliška društva in jim na interaktiven način predstaviti kaj jim lokalno okolje ponuja, ko zapustijo šolske klopi.

Na OŠ Brinje v Grosuplju je akcija potekala v soboto, 7. 10. 2017, kjer se je osnovnošolcem predstavilo 16 lokalnih društev in zavodov, ki si želijo doseči večjo prepoznavnost v svojem okolju, v svoje aktivnosti vključiti več mladih in krepiti sodelovanje med generacijami.

 

Letošnjo akcijo sta v partnerstvu izvedli dve regionalni stičišči nevladnih organizacij. Stičišče NVO osrednje slovenske regije in ZLHT regionalni center NVO zasavske regije sta tokrat uspešno povezala 11 osnovnih šol in kar 120 nevladnih organizacij, v akcijo pa je bilo vključenih več kot 5.500 učencev. 

 

Učenci so med akcijo NVO gre v šolo spoznavali različne dejavnosti in vsebine nevladnih organizacij. Predstavila so se jim različna športna društva in kulturne organizacije, mnogo pa je bilo tudi takšnih, ki so otrokom predstavili bolj posebne vsebine. Učenci so poleg športa in kulture spoznavali kaj se dogaja v lovskih družinah, iz prve roke izvedeli kako je potekala vojna za Slovenijo, se seznanili s problematiko vedno bolj zelo razširjene sladkorne bolezni, izvedeli kam vse zlezejo člani planinskih društev, pogovarjali so se o nasilju med vrstniki, spoznali osnove prve pomoči in pestre dejavnosti gasilskih društev, podučili so se o čebelarjenju, taborjenju in tudi o problematikah različnih težkih boleznih in življenja z njimi. 

 

Na OŠ Marije Vere Kamnik so sodelovali: RKS - Območno združenje Grosuplje, Turistično društvo Tabor - Št.Jurij, Društvo Podeželskih žena Sončnica Grosuplje, Karate Klub Grosuplje, Zavod Glasbena Šola Lipičnik, Plesni klub Spot, Atletski klub Špela, Glasbeno društvo Bučar, Turistično društvo Šmarje – Sap, Rokometni klub Grosuplje, Plesni Studio Tina, Astronomsko društvo Vega – Ljubljana, Društvo za zaščito in pomoč živalim v stiski Lajka, Cheerleading zveza Slovenije, Ribiška družina Grosuplje, Lovska družina Grosuplje

 

Akcija NVO gre v šolo močno spodbuja medgeneracijski in medkulturni dialog ter poudarja še številne druge vrednote. Morda bi izpostavili pomen skupnosti, sodelovanja in prostovoljstva na katerih temelji delovanje društev, ki v veliki večini zastopajo nevladne organizacije v akciji. S pestrimi vsebinami, zanimivimi ljudmi in posebnimi znanji ter veščinami so nevladniki navduševali učence in jih spodbudili, da se morda večkrat izklopijo iz digitalnega sveta in ponovno vstopijo v naravo in med ljudi. 

 

V prihodnosti si bomo prizadevali, da akcija NVO gre v šolo postane vse slovenska akcija. Zavedamo se, kako pomembno je, da se človek že v mladosti aktivno vključuje v skupnost in svoje potenciale odkriva in razvija na različnih področjih.  Z udejstvovanjem mladih v lokalnih nevladnih organizacijah poskrbimo namreč za prenos  dragocenega znanja, veščin in vrednot na mlajše generacije, z akcijo pa tudi razširjamo zavedanje, da je posameznikov prispevek v skupnost izjemno dragocen pri zasledovanju boljšega in lepšega življenja vseh.

Povezave

www.consulta.si

Oglejte si tudi