Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Nevladne organizacije s svojim delovanjem bogatijo življenje v občini Grosuplje

V občini Grosuplje so nevladne organizacije pomemben soustvarjalec družbene klime in aktiven akter v izvajanju javno koristnih storitev na različnih področjih kot so šport, kultura, sociala, turizem, kmetijstvo. Hkrati skrbijo za velik doprinos k raznolikemu in bogatemu življenju v občini. Župan Občine Grosuplje Dr. Peter Verlič nam je zaupal svoj pogled na sodelovanje in povezovanje Občine z nevladnimi organizacijami.

Kako vidite delovanje nevladnih organizacij v vaši Občini?  Ste zadovoljni z njihovim prispevkom pri zadovoljevanju lokalnih potreb?

Nevladne organizacije v občini izvajajo javno koristne storitve na različnih področjih kot so šport, kultura, sociala, turizem, kmetijstvo in so pomemben soustvarjalec družbene klime v občini. S svojim delovanjem in s svojimi aktivnostmi tako prispevajo k raznolikemu in bogatemu življenju v naši občini (z organiziranjem ali sodelovanjem na raznih prireditvah in drugih dogodkih), občankam in občanom pa omogočajo tudi udejstvovanje na različnih športnih in kulturnih področjih, ki jih veselijo, pa tudi drugih, kjer se lahko izražajo. Prav tako je doprinos društev v skrbi za varnejšo in prijaznejšo občino vsem, tudi tistim, ki se mogoče v življenju soočajo z nekoliko težjimi življenjskimi preizkušnjami.

Številna naša društva se vsako leto predstavljajo na festivalu Grosuplje v jeseni, kjer tudi ostale občanke in občane ter seveda vse ostale obiskovalce prireditve pobližje seznanijo s svojimi aktivnostmi in s svojim delovanjem, ter jih tudi povabijo, v kolikor bi se jim želeli pridružiti.


Ali je občini pomembno, da v procese odločanja vključuje tudi nevladne organizacije? Kako jih vključuje, ste zadovoljni z njihovim odzivom?

Nevladne organizacije so v naši občini aktivne in odzivne, zlasti društva. V občini aktivno deluje preko 80 društev. V procese odločanja pa se vključujejo predvsem preko svojih zvez.


Kakšne so možnosti povezovanja nevladnih organizacij in občine v okviru partnerstev pri različnih projektih (npr. projekti LAS, ...). Vidite kje ovire za sodelovanje z nevladnimi organizacijami?

Občina se povezuje z nevladnimi organizacijami predvsem pri projektih za katere se občina ali nevladna organizacija javlja na državne in evropske razpise za sofinanciranje skupnih projektov. Ovir za sodelovanje ne vidimo, občina spodbuja društva k sodelovanju s svojimi predlogi in idejami, toliko bolj sedaj, ko smo skupaj z občinama Ivančna Gorica in Trebnje ustanovili Medobčinski razvojni center, za uspešno delovanje tega centra pa je potrebno tudi uspešno sodelovanje z različnimi lokalnimi akterji.


Kakšni so prihodnji izzivi lokalne skupnosti na področju sociale, kulture, športa, ...? Ali jih boste lahko reševali skupaj z nevladnimi  organizacijami?

Naloge na področju družbenih dejavnosti občina planira v  letnih proračunih, pa tudi v svojih načrtih razvojnih programov. Pri tem upošteva obstoj nevladnih organizacij in njihove potrebe ter želje tako z vidika vsebine njihovih programov in projektov, kot tudi z vidika njihovega sofinanciranja, v okviru svojih možnosti in pristojnosti.

 

Povezave

www.consulta.si

Oglejte si tudi