Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Kaj lahko storimo, da se bomo sosedje še poznali med seboj

Naselja v občinah, ki obkrožajo Ljubljano, zaradi priseljevanja rastejo prehitro, da bi zmogli sproti vzpostavljati okolja, kjer se ljudje poznajo in sodelujejo v skupnosti. Društva in druge nevladne organizacije želijo ob podpori Stičišča Središče skozi kampanjo Vsi sosedje postati "živa jedra, na osnovi katerih bo moč graditi nove povezave med prebivalci in ohranjati to, da se bomo sosedje še poznali med seboj".

Prvotni prebivalci ugotavljajo, da njihovi kraji postajajo spalna naselja, sosedje pa se že dolgo ne poznajo več med seboj. »Na Stičišču Središče smo skupaj z društvi in drugimi nevladnimi organizacijami prepoznali ta izziv kot pomemben in nujen za naslavljanje. Društva lahko načrtno vzpostavljajo okolja in priložnosti, ki omogočajo povezovanje med prebivalci«, meni Alenka Blazinšek Domenis, koordinatorica Stičišča Središče.

Povezanost lahko društva dosegajo z nekoliko spremenjenimi aktivnostmi, ki temeljijo na razumevanju okolja in dejstvu, da je potrebno ustvarjati ponavljajoče se priložnosti za srečevanje prebivalcev nekega kraja. Tako se sčasoma ljudje iz okolja vsaj spoznajo, v idealnem primeru pa pridružijo aktivnostim društev.

Celotna kampanja Vsi sosedje je objavljena na spletni strani Stičišča Središče, ena od povezovalnih aktivnosti pa je tudi turistično vodenje za domačine, v sodelovanju z Zavodom za turizem Grosuplje in Društvom turističnih vodnikov ARGOS pilotno izvedeno v Grosupljem.  Med vodenjem se predstavijo tudi lokalna društva in možnosti sodelovanja v njih. Prav tako bodo na Stičišču društvom pomagali osnovati redne aktivnosti, ki bodo pritegnile »nove sosede«, prebivalce pa med seboj bolj povezale.

Društva se lahko kampanji še vedno pridružijo tako, da se obrnejo na Stičišče Središče, vsi sosedje, novi in manj novi pa tako, da začno skladno s svojimi interesi in časovno razpoložljivostjo sodelovati v lokalnem okolju.

Oglejte si tudi