Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Proslava za praznik na Polici

V petek, 26. decembra 2014, ob dnevu samostojnosti in enotnosti, je na Polici potekala maša za domovino, po njej pa se je odvil še slavnostni koncert božičnih in domovinskih pesmi, ki ga je v čast in spomin odločilnih rezultatov plebiscita za samostojno, demokratično in neodvisno državo Slovenijo, organizirala iniciativa za spravo slovenskega naroda »Resnica in sočutje 1945-2015«.

  

Maši za domovino in proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti so prisostvovali tudi župan dr. Peter Verlič, pooblaščenec župana Iztok Vrhovec in predstavnik iniciative, tudi krajan Police in svetovno priznan pevec, Marko Fink.

  

Župan dr. Peter Verlič je ob državnem prazniku vse lepo pozdravil. Dejal je, da brez enotnosti ne bi bilo samostojnosti. To se je pokazalo pred malo več kot 20 leti, ko smo Slovenci s plebiscitarno odločitvijo zavarovali svojo samostojnost. In že kmalu smo dobili tudi svojo državo, samostojno suvereno Slovenijo. Postali smo mednarodno priznana država, polnopravni člani Organizacije združenih narodov, vstopili v Evropsko unijo, podrli meje z vstopom v Schengen, prevzeli evro in postali člani mednarodnih demokratičnih držav.

 

Kljub vsemu pa se mu po 20 letih poraja vprašanje, ali smo našo demokracijo res zaščitili tako, da je že povsem svobodna. Ali smo berlinski zid polpretekle zgodovine že tudi podrli? Da bo temu res tako, moramo priklicati nazaj tisti čas izpred 20 let. Bolj bomo enotni, več bo demokracije v naši državi, bolj bomo svobodni.

 

Župan je krajanom Police še povedal, da leto 2015 začenjamo z občinsko investicijo, ki smo jo dolgo časa čakali, to je gradnja podružnične šole na Polici. Vsem je iskreno čestital ob državnem prazniku dnevu samostojnosti in enotnosti, v novem letu pa zaželel veliko trdnega zdravja, sreče, ljubezni ter da nas bo v zasebnem življenju vsak dan spremljala kakšna nova petka.

 

V imenu iniciative »Resnica in sočutje 1945-2015« pa je zbrane pozdravil in jim čestital ob dnevu samostojnosti in enotnosti Marko Fink. Povedal je nekaj besed o sami iniciativi in nam zaupal, kaj ga je nagovorilo, da se ji je tudi sam pridružil. Med drugim je dejal, da kot umetnik stalno nagovarja bolj srce kot razum, in rekel si je, da mora nekaj narediti, da bo pomagal izjokati bolečino, ki je morebiti še v nas, pa morebiti niti ne vemo, da je.

Pevci in pevke Poliškega okteta, Vokalne skupine Stezice in otroškega pevskega zbora ter bas-baritonist Marko Fink pa so nas popeljali v svet božičnih in domovinskih pesmi.

 

Vir: http://www.grosuplje.si/

Foto: Brane Petrovič

Oglejte si tudi