Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Naši županski kandidati

Na bodočih lokalnih volitvah se bodo za županski stolček v naši občini potegovali sedanji župan dr. Peter Verlič (SDS), nekdanji župan Janez Lesjak (s podporo SD), Mitja Vilar (Demokratična stranka dela) in Nejc Kolmančič (Stranka Mira Cerarja).

 

Z delom in dosežki sedanjega župana dr. Petra Verliča in njegove ekipe so volivci dodobra seznanjeni. Eden od najbolj zaželenih projektov in objektov  v Grosupljem »zdravstveni dom« gre po njegovih besedah v zaključno fazo, medtem ko naj bi dolgo pričakovano šolo na Polici začeli graditi prihodnje leto. Spremembe prometnega režima v mestu so vidne, kot še marsikaj drugega, kar je bilo začeto že pred nastopom njegovega mandata. Njegov občinski tim deluje na zunaj enotno;  prisotnost na vseh pomembnejših mestnih in vaških prireditvah je zabeležena v sliki in besedi. Še nekaj opaznega se je zgodilo: v njegovem mandatu je do svoje veljave prišel šmarski konec občine.

 

Posebno presenečenje volitev je vnovična kandidatura nekdanjega dolgoletnega  župana, sedaj upokojenca, sicer pa starega Grosupeljčana, Janeza Lesjaka, ki v izjavah za medije oporeka sedanjemu županu netransparentno vodenje občine; občinski svet se je v letošnjem letu sestal le dvakrat. Očita mu »enopartijsko« vodenje  občine, v katerem je onemogočena kritika sedanje oblasti, saj je opozicija blokirana tudi v lokalnem medijskem prostoru. Ena največjih njegovih zamer županu Verliču pa je, da je prenehal svojo profesionalno funkcijo župana in po njegovem odtlej   nima nadzora nad proračunsko porabo, ki naj bi bila stihijska, »skladna s trenutnimi interesi vplivnih posameznikov in skupin«, kot je zapisal njegove besede novinar Bojan Rajšek v Delu.

 

Mitja Vilar je novo ime v grosupeljski županski bitki; še en kandidat iz šmarskega konca, prihaja pa iz podjetniških vrst. Njegova medijska prisotnost (popularnost)  v pismih bralcev in na forumih razkriva konstruktivno kritičnost do porabe državnega denarja in obenem ponuja enostavne, cenejše, logične rešitve.  Plod njegovih dolgoletnih prizadevanj so slovenski reševalci na motorjih, ki hitreje in zato bolj učinkovito rešujejo življenja; na motorje želi posaditi tudi gasilce. S svojimi predlogi si prizadeva za večjo varnost v železniškem prometu (vlake naj bi opremili z opaznimi utripajočimi lučmi, na prehodih ceste čez tire v nepreglednih ovinkih naj bi postavili velika ogledala) in je zaradi neupoštevanja njegovih predlogov kazensko ovadil tri prometne ministre, kot je zapisano v Jani pred tremi leti.

 

Najmlajši kandidat za župana je nekdanji poklicni košarkar, novinar in urednik na Radiu Zeleni val, med drugim tudi nekdanji študent profesorja Mira Cerarja na FDV,  30-letni  Nejc Kolmančič. V novinarski vlogi se je dodobra  seznanil z zunanjo in prikrito vsebino lokalne politične scene, v katero naj bi dejavno posegel kot poklicni župan, saj po njegovih besedah županovanje »ne more biti hobi«. Zavzema se za povezovalno politiko (ne preglasovanje) in večje vključevanje občanov v načrtovanje občinske politike. Aduti, na katere stavi pri volivcih: dosedanja politična ne-vključenost, poštenost, pravica, visoka etična načela, moč izkušenj in stroke kandidatov na listi ter osebna volja, znanje in ideje. 

Oglejte si tudi