Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

V okviru projekta LOCAL4GREEN je na sejmu Narava - zdravje svojo zeleno turistično ponudbo predstavljala tudi Občina Grosuplje

Občina Grosuplje je pred dobrima dvema letoma s svojo zeleno usmeritvijo in sloganom Grosuplje Goes Green na povabilo Gradbenega inštituta ZRMK z veseljem pristopila k sodelovanju v transnacionalnem projektu LOCAL4GREEN - Local Policies for Green Energy (Lokalne politike za zeleno energijo). Župan dr. Peter Verlič je 27. julija 2017 podpisal tudi izjavo o sodelovanju pri projektu.

Poleg naše občine sicer v projektu sodeluje še 7 drugih pilotnih občin, nosilk zelene prihodnosti: Ivančna Gorica, Kamnik, Kočevje, Kranj, Križevci, Lenart in Trebnje. Gre pa za projekt, v katerega je vključenih 10 partnerjev iz 9 držav sredozemskega prostora. Projekt vodi Valencijska zveza lokalnih skupnosti in provinc (Valencian Federation of Municipalities and Provinces), slovenski partner v projektu je omenjeni Gradbeni inštitut ZRMK.

Projekt, katerega namen je oblikovanje in implementacija lokalnih politik, usmerjenih v spodbujanje rabe obnovljivih virov energije v javnem in zasebnem sektorju, se počasi zaključuje. V četrtek, 24. oktobra 2019, je bil zato na tematsko ustreznem in odmevnem sejmu Narava - zdravje, ki je sicer potekal od 23. do 26. oktobra 2019, v okviru projekta organiziran tudi 2. oz. zaključni nacionalni seminar. Dogodka so se poleg predstavnikov sodelujočih pilotnih občin, naše občine vodja Medobčinskega razvojnega centra Jasmina Selan, udeležili tudi predstavniki drugih slovenskih občin, predstavniki lokalnih energetskih agencij, energetski menedžerji, upravljavci stavb in druga zainteresirana strokovna javnost. 

Strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK in Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani so uvodoma predstavili konkretne, finančno in skozi energijsko-okoljske kazalnike ovrednotene možne ukrepe za spodbujanje rabe obnovljivih virov energije v osmih pilotnih občinah, sodelujočih v projektu, za tem pa je sledila izmenjava izkušenj in mnenj med vsemi predstavniki v trajnostni razvoj usmerjenih slovenskih občin ter vsemi ostalimi udeleženci.

V okviru projekta je Občina Grosuplje v sodelovanju s Turizmom Grosuplje v času sejma predstavljala tudi svojo zeleno turistično ponudbo. V petek, 25. oktobra 2019, pa sta sejem obiskala in se našim razstavljavcem pridružila tudi župan dr. Peter Verlič in direktorica Turizma Grosuplje Petra Zakrajšek. V ospredju je tokrat bila naravoslovna učna pot Po sledeh vodomca, ki je lepo sovpadala s tematiko tokrat že 50. sejma Narava - zdravje - sejma za zdrav življenjski slog, ki so ga letos pospremili s sloganom Uživaj zdravo! Poudarek sejma ni bil le na uživanju sveže, lokalne, raznolike in zdrave hrane, ampak tudi na pomenu iskanja poti v sebi, naravi in sobivanju z drugimi, kako ponovno uživati življenje zdravo in v stiku z naravo.

Foto: Brane Petrovič

Oglejte si tudi