Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
SOB.
12°C
4°C
Oceni objavo

Praznik krompirja v Ivančni Gorici tudi letos uspešen

Občina Ivančna Gorica in Društvo podeželskih žena Ivanjščice sta v soboto, 13. septembra, že drugo leto zapored na tržnici v Ivančni Gorici pripravila prireditev Praznik krompirja. Zaradi vremenskih razmer je prireditev tokrat potekala v dvorani kulturnega doma. Obiskovalci so bili priča tekmovanju v pripravi praženega krompirja in ocenjevanju domačih marmelad, manjkale pa niso niti družabne igre ter bogata ponudba na tržnici.


Skozi vse sobotno dopoldne je bilo dogajanje na tržnici povezano s kulinariko. Naši gostinci in društva so se pomerili v pripravi praženega krompirja, ki so ga številni obiskovalci ocenjevali z degustacijo in delitvijo točk. Pražen krompir je ocenjevala tudi strokovna komisija v sestavi Darka Zupanc Puš, Slavko Pajntar in Angelca Bedene. Na koncu je naziv »najboljši ivanški tenstan krompir« po mnenju komisije pripadel Turistični kmetiji Obolno, drugo mesto je zasedla Turistična kmetija Fajdiga, tretje pa članice Društva podeželskih žena Ivanjščice. Na tekmovanju so sodelovale še ekipe iz Društva ljubiteljev konj Višnja Gora, Izletniške kmetije Okorn, Kmetijske zadruge Stična in Govedorejskega društva Stična. Obiskovalce pa je najbolj prepričala ekipa Društva prijateljev konj Višnja Gora, sledila je ekipa Izletniškega turizma Okorn in Društva podeželskih žena Ivanjščice.


Sočasno je potekalo tudi ocenjevanje 13 različnih marmelad (okusi jagode, slive, breskve, bučne in mešane). Komisija v sestavi Marija Erjavec, Irma Lekan in Barbara Zajc Tekavec je pri ocenjevanju upoštevala barvo, vonj, okus in konsistenco. Na podlagi vsega omenjenega so bile štiri marmelade ocenjene z zlatim priznanjem, dve marmeladi s srebrnim in ena marmelada z bronastim priznanjem. Slednje je prejela Majda Vrhovec, srebrno priznanje sta prejeli Marija Kocjančič in Marija Podobnik.Zlato priznanje pa so prejele Marija Podobnik (breskova), Joži Svetin (jagodna), Marta Okorn(jagodna) in Marija Okorn (mešana). Priznanja so podeljevali župan Dušan Strnad, predsednik Kmetijsko – gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič in aktualna kmetica leta Marija Podobnik. 

Obiskovalci so si poleg bogate ponudbe na tržnici ogledali tudi razstavo krompirjevih jedi in razstavo marmelad. Popestritev je bila tudi razstava risbic različnih risarskih tehnik iz Vrtca Ivančna Gorica in razstava etnološke zbirke Nosetovih z Bojanjega Vrha. Ob tej priložnosti je Krajevna organizacija Rdečega križa Ivančna Gorica zbirala tudi hrano in šolske potrebščine, ter za občane brezplačno opravljala merjenje krvnega tlaka in krvnega sladkorja.

Letošnji praznik krompirja je dokaz, da se prireditev že uveljavlja in da je v naši občini zares doma krompir.

 

Vir (tekst in foto): http://www.ivancna-gorica.si/aktualno/?id=4551

Oglejte si tudi