Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
2°C
PON.
13°C
2°C
Oceni objavo

Srečanje starejših gasilk in gasilcev

V soboto, 13. septembra 2014, je v Šmarju – Sapu potekalo vsakoletno srečanje starejših gasilk in gasilcev Gasilske zveze Grosuplje. Srečanja veterank in veteranov so se udeležili gostje namestnik predsednika Gasilske zveze Grosuplje Iztok Vrhovec,  poveljnik Gasilske zveze Grosuplje Janez Pezdirc, predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Šmarje – Sap Nejc Strežek, pridružil pa se jim je tudi župan dr. Peter Verlič.

  

Predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Šmarje – Sap Nejc Strežek je vsem veterankam in veteranom Gasilske zveze Grosuplje izrekel dobrodošlico v prostorih Prostovoljnega gasilskega društva Šmarje – Sap, nato pa je zbrane nagovoril predsednik Komisije za delo s starejšimi gasilci pri Gasilski zvezi Grosuplje Tone Kastelic.

  

Tone Kastelic je povedal, da je namen srečanja izkazati pozornost gasilcem, ki so v času svojega aktivnega obdobja v gasilstvu opravljali pomembne zadolžitve v gasilskih društvih in v gasilski zvezi. Prav je, da se nekdanji voditelji društev srečujejo, obujajo spomine, izmenjujejo izkušnje, kot starejši gasilci primerjajo delo gasilstva nekoč in danes ter opazujejo v katero smer se razvija gasilstvo in kaj vse današnja družba zahteva od gasilcev.

Starejši gasilci so po vseh društvih več ali manj aktivni. Nekateri pri vzdrževanju domov in opreme, drugi pri pridobivanju finančnih virov, nekateri pa aktivno delujejo na tekmovalnem področju. Udeležujejo se tekmovanj, katera prireja Gasilska zveza Grosuplje, uvrščajo se naprej na regijska in državna tekmovanja, ter krojijo sam tekmovalni vrh, je s ponosom povedal Tone Kastelic.

      

Namestnik predsednika Gasilske zveze Grosuplje Iztok Vrhovec je v svojem nagovoru želel izpostaviti predvsem to, da so tudi starejše gasilke in gasilci zelo pomembni, že iz čisto preprostega razloga, če njih ne bi bilo, tudi srednje in mlajše generacije ne bi bilo. »Želim si, da bi vsak v svojem društvu pomagal mlajšim, ki prihajamo za vami, s svojimi nasveti, s svojimi dejanji, s svojim zgledom, in da bi kot velika gasilska družina še dolga leta skupaj reševali življenja, pomagali ljudem in se navsezadnje kdaj tudi poveselili,« je povedal Iztok Vrhovec.

  

Župan dr. Peter Verlič pa nam je zaupal, da je gasilstvo spoznal pred 20 leti, ko je prišel v Šmarje. Takrat je tudi začutil, kaj gasilstvo je. Sedaj v tem mandatu pa je imel priložnost z gasilci tudi  sodelovati in gasilstvo še pobliže spoznati. »Drži, da ste prijatelji, da sodelujete takrat, ko se je treba poveseliti, in tudi takrat, ko je treba resno poprijeti,« je rekel župan in jim zaželel vse dobro še naprej.

  

Srečanje veterank in veteranov pa ni minilo brez vsebin izobraževalnega značaja. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Šmarje – Sap so veterankam in veteranom prikazali, kako pravilno poteka spuščanje ponesrečenega z višine.

 

Poveljnik Gasilske zveze Grosuplje Janez Pezdirc je ob tem povedal, da gasilci v zadnjem času izvajajo različne reševalne naloge, tipičnega gašenja požarov, kot je gašenje gospodarskih poslopij in stanovanjskih hiš, je mogoče še najmanj. Ukvarjajo se s poplavami, reševanji ob prometnih nesrečah, reševalcem pomagajo pri iznosu poškodovanih ali obolelih oseb. V teh situacijah se srečujejo z različnimi primeri, ko je težko vedno najbolj pravilno ukrepati.

 

Vir: http://www.grosuplje.si/sreanje-starejih-gasilcev-gasilske-zveze-grosuplje-2014.html

Foto: Brane Petrovič

Oglejte si tudi