Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
12°C
JUTRI
14°C
4°C
Oceni objavo

Občni zbor šmarskih gasilcev

V soboto, 14. marca 2014, je potekal 135. redni letni občni zbor Prostovoljnega gasilskega društva Šmarje – Sap. Poleg številnih članov in članic društva so se vabilu odzvali tudi župan dr. Peter Verlič, ki je sicer tudi član društva, predsednik Krajevne skupnosti Šmarje – Sap Janez Pintar ter predstavniki Gasilske zveze Grosuplje, Turističnega društva Šmarje – Sap, Prostovoljnega gasilskega društva Lipoglav in Prostovoljnega gasilskega društva Škofljica.

  

Minulo leto je bilo za Prostovoljno gasilsko društvo Šmarje - Sap relativno mirno leto, kar zadeva intervencije. Sodelovali so na 27 intervencijah, obsežnejše so bile ob žledolomu, sicer pa so v letu 2014 prvič intervenirali tudi v letalski nesreči. Prišlo je do nesreče manjšega letala. Vendar pa pilot k sreči ni bil poškodovan.

  

Kljub temu pa je za njimi aktivno leto. Sodelovali so na različnih dogodkih in vajah, nekatere tudi organizirali, ter tako vse leto skrbeli za psihofizično pripravljenost operativcev in za razvoj gasilstva v Šmarju - Sapu.

V mesecu marcu so se udeležili čistilne akcije in tako pomagali očistiti okolico Grosupljega, maja pa so organizirali Florijanovo mašo v farni cerkvi v Šmarju - Sapu, pust s kajaki po reki Krki in konec meseca odšli na prvo od dveh snemanj oddaje Slovenski pozdrav. Skozi oddajo so predstavili svoje člane ter njihove občutke ob eni najhujših prometnih nesreč na dolenjski avtocesti, ki se je zgodila konec leta 2010. V oddaji je spregovoril tudi član Aleksander Petrič, ki je leta 2013 iz gorečega stanovanja rešil opečenega, z ogljikovim monoksidom zastrupljenega moškega. V juniju so pomagali pri prireditvi Turističnega društva Šmarje – Sap, Pod šmarsko lipo, ter organizirali veselico z Modrijani. Tudi v preteklem letu so odšli na Triglav, dvodnevnega pohoda v avgustu se je udeležilo 10 članov. Prav tako so v avgustu v zakonski stan pospremili članico Nejo Pevec. V septembru so gostili srečanje veteranov Gasilske zveze Grosuplje, kjer so jim predstavili reševanje z višine, oktobra so odšli na zaslužen izlet, v mesecu novembru pa so nas ponovno doletele poplave, vendar na srečo ne tako hude kot leta 2010.

  

Skozi leto so ves čas urejali dom in okolico, ter se ob pogledu na nastajajoči park odločili, da ustanovijo gradbeni odbor, ki bo začel s pridobivanjem dovoljenj za odstranitev ježe in obstoječega zidu na meji z nekdanjim pokopališčem, ter s postavitvijo novega betonskega zidu. V ta projekt so se podali, ker želijo s pridobljenim prostorom omogočiti, da se bodo intervencijska vozila lažje in hitreje odzivala na intervencije. Ker gre za dokaj veliko investicijo, se bodo obrnili tudi na Gasilsko zvezo Grosuplje in Občino Grosuplje.

  

Predsednik PGD Šmarje – Sap Nejc Strežek se je ob tej priložnosti zahvalil vsem, ki so pomagali pri realizaciji zastavljenih ciljev, hkrati pa je čestital tudi vsem tekmovalnim enotam za dosežene rezultate v letu 2014. S svojim delom bodo aktivno nadaljevali tudi v letu 2015.

    

Gasilke, gasilce in vse ostale prisotne je na občnem zboru lepo pozdravil tudi župan dr. Peter Verlič. Dejal je, da je bil ob poslušanju poročil najbolj vesel poročila predsednika in poročila poveljnika, saj sta oba povedala, da v lanskem letu ni bilo kakšnih hujših intervencij. »To je tisto, kar najraje slišimo, da ni kakšnih hujših dogodkov, če pa že so, potem pa ste vi tukaj, za kar se vam najlepše zahvaljujem, tako v svojem imenu kot tudi v imenu občine Grosuplje,« je dejal župan.

Zaželel jim je, da bodo vse načrte, ki so si jih zastavili za letošnje leto, uresničili. Omenil pa je tudi nekaj načrtovanih investicij v Šmarju – Sapu, med drugim energetsko sanacijo vrtca Pika, Dars pa ima za leto 2016 v načrtu gradnjo priključka Šmarje - Sap.

  

Predsednik Krajevne skupnosti Šmarje – Sap Janez Pintar pa je izpostavil pomen sodelovanja, tako med občino in krajevno skupnostjo, kot tudi med krajevno skupnostjo in gasilskim društvom, ter med samimi društvi. Dejal je, da Krajevna skupnost Šmarje – Sap z županom in občino temeljito in dobro sodeluje. »Prav sodelovanje je najpomembnejše, je tudi gibalo razvoja,« je rekel.

Janez Pintar je vsem zaželel uspešno delo še naprej, gasilke in gasilce pa že sedaj povabil, da krajevna skupnost in gasilsko društvo tudi letos združita moči pri spomladanski čistilni akciji.

Ob koncu občnega zbora je sledila še slovesna podelitev priznanj in odlikovanj.


Vir: http://www.grosuplje.si/

Foto: Brane Petrovič

Oglejte si tudi