Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Nova Komisija za zgodovino pri Gasilski zvezi Grosuplje

Komisijo za zgodovino v mandatu 2013 - 2018 od 15. 4. 2013 sestavljamo:

- predsednik - Jože Miklič (PGD Zagradec pri Grosupljem),

- član - Božo Knez (PGD Grosuplje in tajnik GZ Grosuplje),

- član - Anton Kastelic (PGD Šmarje - Sap in predsednik komisije za veterane),

- član - Jožko Kocjan (PGD Ponova vas) in

- član - Aleš Kastelic (PGD Račna).

 

Komisija v stari sestavi (Jože Miklič, Božo Knez, Franc Škufca, Marjan Šircelj,) je že v preteklosti od leta 1995 po ustanovitvi nove Gasilske zveze Grosuplje poskrbela za že kar zajeten arhiv, ki pa ga namerava tudi v bodoče dopolnjevati:

- Skaniran je  skoraj ves arhiv nekdanje Občinske gasilske zveze Grosuplje za vseh 18 društev v novi Gasilski zvezi Grosuplje za obdobje od leta 1955-1995.

- Skanirane imamo vse Gasilske vestnike (ki so izhajali po drugi svetovni vojni do osamosvojitve Slovenije) in revije Gasilec prav tako z vsebinami vseh 18 grosupeljskih društev.

- Na razpolago imamo nekaj knjig dr. Branka Božiča in drugih gasilskih zbornikov, letnih koledarjev ...

- Arhiviran imamo ves arhiv lokalnih časopisov Naša skupnost in Grosupeljski odmevi.

- Zapisane imamo tudi precej zgodovine v občini Grosuplje.  

- Starejši gasilski arhiv izpred druge svetovne vojne pa je ZELO POMANJKLJIV, zato se za te podatke še posebej priporočamo.

 

Vsa društva naprošamo, da nam posredujejo zanimive podatke iz svoje zgodovine na e-naslov predsednika komisije joze.miklic03@gmail.com ali me pokličejo na gsm 041 98 22 33, da se dogovorimo o predaji.

 

Hkrati vam obljubljamo, da bomo ZASTONJ ponudili gradivo iz vaše pretekle dejavnosti, če ga boste potrebovali na primer ob izdelavi vaših zbornikov ali drugih predstavitev društva, kolikor ga imamo na razpolago. Poleg neposrednega arhiva društva (zapisniki, tehnični podatki, letna poročila, zapisi o intervencijah, vajah, tečajih, imeniki/seznami članov, činov in funkcij, govori, fotografije ... so za zgodovino dobrodošli tudi razni zapisi v različnih medijih v tiskani, digitalni ali na video/avdio nosilcih.

Ob tej priložnosti se zahvaljujem vsem nekdanjim članom komisije in društvom (še posebej PGD Grosuplje in PGD Račna), s katerimi smo sodelovali pri zbiranju in izmenjavi arhivskih in drugih zgodovinskih gradiv. 


Jože Miklič

Oglejte si tudi