Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

100. obletnica gasilcev na Malem Mlačevem

V soboto, 16. avgusta 2014, je Prostovoljno gasilsko društvo Malo Mlačevo slovesno obeležilo 100. obletnico svojega obstoja. Priča smo bili svečani paradi in proslavi, ki ji je sledila gasilska veselica z ansamblom Modrijani.


Slovesnosti so prisostvovali gasilke, gasilci, krajani in tudi drugi obiskovalci, med njimi gostje župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič, pooblaščenec župana in namestnik predsednika Gasilske zveze Grosuplje Iztok Vrhovec, direktor občinske uprave Dušan Hočevar, predsednik Gasilske zveze Slovenije Jošt Jakša, poveljnik Gasilske zveze Grosuplje Janez Pezdirc, predsednik Krajevne skupnosti Mlačevo Janez Svetek in župnik Andrej Šink.

  

Prostovoljno gasilsko društvo Malo Mlačevo, ki letos praznuje 100 let obstoja, je dobilo priložnost, da po številnih vzponih in padcih zakoraka v novih 100 let, in nadaljuje z uresničevanjem strategije rasti in razvoja.

Ob tem zgodovinskem trenutku je predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Malo Mlačevo Jure Janežič povedal, da je zato leto 2014 za Prostovoljno gasilsko društvo Malo Mlačevo prelomno leto. Mineva 100 let, odkar so se osveščeni in napredno misleči vaščani Malega Mlačevega odločili, da se začnejo organizirano ukvarjati z gasilstvom tudi v domači vasi. Po nekaterih podatkih pa začetki segajo celo v daljno leto 1912. Dvoletni zamik naj bi bil posledica birokratskih ovir pri uradni registraciji društva.

 

Ogenj in voda sta že tisočletja spremljevalca človeka, ki sta ga obdržala pri življenju in mu kot vir energije pomagala pri nadaljnjem razvoju. Žal pa tako ogenj kot voda v sebi nosita tudi izjemno rušilno moč. Po vse večjih požarih, ki so v daljni preteklosti prizadele slovenski narod, so vaščani Malega Mlačevega pred 100 leti ustanovili prostovoljno gasilsko društvo. Na njihovo odločitev je vplivala tudi podpora graščaka na Boštanju, ki je želel zaščititi svojo graščino.

 

Glede na to, da so bili eno izmed prvih društev, se je območje njihovega požarnega delovanja zarisalo samo od sebe in je poleg Malega Mlačevega obsegalo tudi bližnje okoliške vasi. Začetki so bili skromni, vendar je bila že sama misel na preventivno delovanje velikega pomena. S skupnimi močmi so takrat vaščani kupili vprežno ročno brizgalno in postavili gasilski dom. Ta pa že takrat ni bil namenjen zgolj gasilskim dejavnostim, postal je tudi pomemben del družabnega življenja vaščanov.

  

Ustanoviteljem gasilskega društva so sledile nove generacije, na katere so uspešno prenašali vrednote gasilstva, kot so prostovoljstvo, pomoč sočloveku, nekoliko manj uspešno pa motivacijo za nadaljnji razvoj gasilstva. S prenašanjem iz generacije v generacijo je tako vrednote solidarnosti, prostovoljnosti, prijateljstva in humanosti spoznala tudi sedanja generacija.

 

In tudi koraki sedanje generacije so se začeli v prvem gasilskem domu. Kljub temu, da je bila motivacija za nadaljnji razvoj gasilstva nekaj časa bolj šibka, se je v začetku 21. stoletja zopet okrepila in od takrat jim je uspelo nadoknaditi precej zamujenega. Uresničevanje vizije in ciljev društva je zavirala predvsem majhnost starega doma. Zaradi neurejenega lastništva, na katerem je stal, je bilo obnavljanje in povečevanje starega gasilskega doma skorajda nemogoče. Pojavile so se ideje o izgradnji novega doma. Nakupu zemljišča je sledila vrsta aktivnosti brez prekinitev in tako je bila zgradba pod streho še pred zimo. Zopet je bilo potrjeno načelo,da je prostovoljno delo potreba brez delovnega časa.

 

Zavedanje gasilcev, da je na delu najpomembnejša oprema, jih je vodilo v nakup nove gasilske črpalke, gasilskih oblek ter nekatere druge opreme. Prav tako je vrsto let last društva tudi voz, ki so ga v letošnjem letu popolnoma obnovili. Nakupu črpalke je sledil nakup rabljenega gasilskega vozila, ki je opremljeno z visokim tlakom.

 

Predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Malo Mlačevo Jure Janežič se je ob tej priložnosti zahvalil vsem, ki so leta 1914 postavili temelje Prostovoljnega gasilskega društva Malo Mlačevo in vsem, ki so vsa ta leta na njih gradili.

  

Župan dr. Peter Verlič je vesel sodelovanja, ki ga je občina vzpostavila z gasilkami in gasilci, ko skupaj neposredno ali posredno preko gasilske zveze ali preko društev snujejo nove načrte in projekte.

Občina mora že po zakonski osnovi poskrbeti za delovanje civilne zaščite, za zaščito in reševanje. To pa brez gasilk in gasilcev ne bi bilo mogoče. Zato si na občini prizadevajo, da če je le mogoče, finančne načrte in proračune uskladijo tako, da se sredstva za gasilce ne zmanjšujejo.

 

Župan je še izpostavil, da imajo gasilci besedo prostovoljstvo že v imenu svojih društev. In tista vrednota, ki je pred 100 leti povezala generacijo, da je ustanovila Prostovoljno gasilsko društvo Malo Mlačevo, se je ohranila skozi 100 let. Prostovoljstvo pa je vrednota, ki je gasilkam in gasilcem tudi sedaj pomagala, da so leta 2011 tudi s svojimi žulji zgradili nov gasilski dom.

 

To je vrednota, ki ji gasilci in gasilke v Sloveniji dajejo še poseben pečat. Pomen te vrednote so opazili tudi v tujini in v naslednji finančni perspektivi 2014 – 2020 bo Evropska unija namenila več sredstev tudi za takšne družbene dejavnosti in ne le za zgradbe in ceste.

 

Na občini se bodo trudili za čim bolj uspešno črpanje evropskih sredstev, pri tem pa župan računa tudi na pomoč gasilk in gasilcev, saj je bilo že večkrat povedano, da gasilski dom ni samo prostor za delovanje gasilcev, ampak da ga odpirajo navzven tudi za ostale krajane in krajanke ter njihove dejavnosti. Meni, da lahko skupaj naredijo mnogo dobrega in pozitivnega.

  

Predsednik Gasilske zveze Slovenije Jošt Jakša je izpostavil, da je kraj Malo Mlačevo res malo, vendar ima izjemno veliko srce. Za krajani je 100 let dela na osnovi prostovoljstva. Zamenjali so se družbeno politični sistemi, zamenjalo se je 7 držav, toda ideja gasilstva je ostala ista.

Dejal je, da so lahko ponosni na svoje prednike in na njihovo delo. Hkrati pa je to tudi velika obveza, da sedaj ko v cvetu svoje ustvarjalnosti ustvarjajo, da bodo svoje dobro opravljeno delo prenesli na svoje naslednike.

  

Čestitkam sta se pridružila tudi pooblaščenec župana in namestnik predsednika Gasilske zveze Grosuplje Iztok Vrhovec in predsednik krajevne skupnosti Mlačevo Janez Svetek.

 

Iztok Vrhovec je povedal, da statistični podatki govorijo, da je vas Malo Mlačevo ena izmed najmanjših vasi v naši občini in v naši gasilski zvezi. Približno 200 prebivalcev in okoli 40 hiš sestavlja kotiček ob gozdu pod Spodnjo Slivnico. Vendar pa imajo vaščani Malega Mlačevega veliko poguma in veliko srce. Janez Svetek pa je poudaril, da je to društvo, ki je zadnja leta resnično v vzponu.

  

Na proslavi smo prisluhnili Ženskemu pevskemu zboru Lastovke in Klavdiji Šteh, ki nam je zaigrala na harmoniko. Župnik Andrej Šink pa je gasilkam in gasilcem, njihovi opremi in gasilskemu domu ter vsem na Malem Mlačevem podelil božji blagoslov. Kot je sam dejal, pa tudi izven vasi, saj blagoslov lahko seže po vsem svetu, če je izrečen s pravim namenom.

 

Vir: http://www.grosuplje.si/100-let-prostovoljnega-gasilskega-drutva-malo-mlaevo.html

Foto: Brane Petrovič

 

Ob 100-letnici gasilstva na Malem Mlačevem je izšel zbornik "Sto let gasilstva na Malem Mlačevem", ki ga je ustvaril Jože Miklič, tudi avtor fotografije naslovnice zbornika.

Oglejte si tudi