Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Zakaj je Louis Adamič zaznamoval Grosuplje

V nedeljo, 23. Marca 2014 je minilo 116 let od rojstva najuspešnejšega slovenskega izseljenskega  pisatelja in publicista, s katerim je zaznamovano  Grosuplje, Louisa Adamiča.  Mali Lojzek je prijokal na svet  23. Marca 1898 v dvorcu Praproče pri Grosupljem in se že s 14 leti samovoljno odpravil po svetu – v Ameriko, kjer se je njegova življenjska pot  4. Septembra 1951 tudi končala.

 

»…..Zaradi prodornosti svojih del (20 knjig, približno 500 člankov in leposlovnih revijalnih objav, predavanj, radijskih oddaj ipd.) je Adamič postal pisatelj nacionalnega ugleda in gost predsednikov Roosevelta in Trumana, dobitnik najrazličnejših nagrad, priznanj in pisateljskih štipendij (med drugim je bil dobitnik Guggenheimove štipendije leta 1932, izbranec Kluba knjige meseca leta 1934 in dobitnik Anisfieldove nagrade za najboljše delo o rasnih vprašanjih v sodobnem svetu leta 1940). Njegova dela so mu prinesla častni doktorat univerze Temple v Filadelfiji (1941) in jugoslovanski red bratstva in enotnosti (1944). Užival je zasebno in javno podporo tako priznanih literatov, kot so Upton Sinclair, Sinclair Lewis, H. L. Mencken, Sherwood Anderson in F. Scott Fitzgerald. Adamičeva dela so bila izbrana za police knjižnice v Beli hiši, prodrla so v antologijo izbrane ameriške proze, med učbenike na številnih ameriških kolidžih, med literaturo, ki so jo razdelili ameriškim vojakom ob vstopu ZDA v drugo svetovno vojno, med dela, ki so bila deležna vedno novih izdaj, ponatisov in prevodov v druge jezike. Danes Adamiča citirajo najuglednejši ameriški avtorji s področja migracijskih in etničnih študij, multikulturalizma, enakopravne integracije priseljencev in razvijanja medkulturne zavesti.«  - Vir: http://zgodbe.zrc-sazu.si/louis-adamic.html

 

Dvorec Praproče se nahaja dva kilometra iz Grosuplja proti vzhodu.  Zgodovinski podatki pravijo, da je bil postavljen v 14. stoletju kot stolpast dvor, nato v 16. stoletju predelan v majhen gradič in v 18. stoletju v dvorec Praproče s tlorisno obliko E. Leta 1895 ga je močno prizadel potres,  ki je podrl vmesni del, da sta ostala dva samostojna dvorca.  V svoji zgodovini je zamenjal mnogo lastnikov. Po zadnjih dosegljivih podatkih naj bi bil dvorec, v katerem se je rodil Louis Adamič, v lasti štirih. To je po vsej verjetnosti tudi razlog, da grad Praproče še do danes ni zaživel kot ena bolj prepoznavnih  zgodovinskih, kulturnih  in turističnih točk v Grosupljem.

Oglejte si tudi