Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
8°C
JUTRI
25°C
11°C
Oceni objavo

KD Sv. Mihaela Grosuplje gostilo Prifarske muzikante

BIL JE EN LEP VEČER...

Če delamo bilanco meseca februarja, meseca kulture, smo Grosupeljčani res lahko ponosni, saj toliko prireditev kot smo jih imeli letos, v počastitev meseca kulture, slovenskega kulturnega praznika, najbrž nismo imeli še nikoli. O obiskih pa, eni so bili bolj, drugi malo manj obiskani.

Sobota, 11. marec. Prifarski muzikanti so, tako kot vedno in povsod, napolnili grosupeljski kulturni dom do zadnjega kotička. Z gotovostjo si drznem zapisati, da je imel naš dobri stari, pa vendar lično preurejeni kulturni dom, tokrat mnogo premalo sedežev. Organizatorje koncerta, Prifarske muzikante pa je tokrat gostilo Kulturno društvo Sv. Mihaela Grosuplje - v programu sta sodelovali folklorna in tamburaška skupina. Resnično, sodelovati na koncertu s Prifarskimi muzikanti, ni mačji kašelj!

Najprej je pozdrav vsem namenila podpredsednica KD Sv. Mihaela Grosuplje Vera Šparovec, ki je v imenu KUD sv. Mihael, ki je bil gostitelj dogodka, pozdravila organizatorja koncerta, kostelsko tamburaško skupino PRIFARSKE MUZIKANTE. Iskren pozdrav je namenila tudi županu dr. Petru Verliču in podžupanu Janezu Pintarju z ženama. »Prisrčno pozdravljen tudi Martin GOLOB, predsednik KUD Sv. Mihaela Grosuplje,« je zaključila pozdravne besede in še dodala: »En lep pozdrav in hkrati tudi zahvala predstavnikom donatorjev, podjetju DON DON in Mesarstvu MAVER ter Luki PUŠU, ki je v okviru ZKD poskrbel za vso organizacijo in logistiko.«

»Kultura je temelj naroda. Z ohranjanjem svojih korenin narod raste in krepi narodno zavest, domoljubje in ohranja vrednote svojih prednikov. V občini Grosuplje je kultura, predvsem ljubiteljska kultura, zelo močna. V okviru ZKD jo soustvarja  kar 15 društev in 40 skupin, kar se odraža tudi v številnih dogodkih, ki so lahko v ponos občini,« je v nadaljevanju  opisala dogajanje na kulturni sceni v občini Grosuplje.

Tudi župana dr. Petra Verliča je razveselila polna dvorana kulturnega doma. Poudaril je, da moramo biti ponosni, da je mali France živel tudi na Kopanju; morda je ta naša prelepa razgibana narava vplivala na njegove pesniške verze... Obljubil pa je, da bomo v Grosupljem čez tri leta dobili nov kulturni dom s približno 500 sedeži s prostori za glasbeno šolo. In Prifarci na to: »Takrat pa gotovo spet pridemo!« - in takrat bo dovolj prostora za vse ljubitelje njihove glasbe! (Mi pa le upamo, da pridejo tudi že prej, čez tri leta pa gotovo! - op. avt.). Na odru se je Prifarcem pridružil tudi predsednik KD Sv. Mihaela, župnik Martin Golob, ki ni mogel skriti navdušenja: »Navdušen sem, da smem biti župnik v tako lepi župniji. Glasba je govorica srca. Ponosen sem na člane KD Sv. Mihaela! Molim za to, da bi tudi naša mladina to nadaljevala. Slovenci smo majhen narod, pa veliki  v raznovrstnosti kulture!« Torej tudi KD Sv. Mihaela tem še dolgo ne bo zmanjkalo!

Prifarci so, kot vedno, s svojo vedno zimzeleno glasbo in vmesnimi  humorističnimi poživitvenimi vložki poskrbeli za odlično voljo vseh v dvorani. Med koncertom se jim je na odru pridružil tudi Rok Godec, vodja trobentaške sekcije v domačem Big  bendu, v katerem igra trobento od ustanovitve dalje. Ko pa  utegne, se Prifarcem zaigra s Prifarskimi muzikanti in iz svoje trobente izvablja nepozabne tone.

Potem, ko je dvorana bučala od razgretosti ob prelepi glasbi in dolgimi aplavzi, so Prifarci dali  prostor na odru - najprej Folklorni skupini KD Sv. Mihaela. Prvi bučni smeh in aplavz so poželi takoj, ko so se pojavili na odru, oblečeni v prave pustne maske. Predstavili so namreč štajerski pustni ples: Ko se čas prevesi proti pustnim norčijam, na Ptujsko polje pridejo KORENTI, starinske grozljive demonske maske, ki z oglušojočim hrupom odganjajo zimo in zle duhove. Korenti s svojim plesom pripravljajo pot plodni letini. (Naj bo plodna  za vse ustvarjalce kulture!)

Folkloristi, pod vodstvom Blaža Majerja in Karmen Škrjanec, so v te plese vložili ogromno truda in ur. In če vam zaupam še, da so si tudi maske izdelali sami, jim gre res vsa pohvala! Eno vajo so namreč spremenili v »ustvarjalno delavnico«. Na obraz, pokrit s folijo in z ustavljeno cevko za dihanje, so nanesli mavec kot odtis obraza, potem pa ustvarjali naprej. Maske si lahko ogledate na fotografiji. Vsekakor so bile kar malo grozljive, glede na to, da so naši folkloristi sicer simpatične žene in možje!

Mihaelovi tamburaši pod vodstvom Zvonke Erce in s solistko Polono Kopač Trontelj so zaigrali 5 skladb; pesmi Čez zelene trate, Zrejlo je žito in  Nežeca; slednje so avtorji prav Prifarski muzikanti. Bili pa so tudi trenutki nostalgije. Prifarcem se je pridružila na odru tudi Zvonka Erce in slišali smo čudovito zgodbo. Takole nekako: Će ne bi bilo Zvonke, so zatrdili, tudi Prifarcev ne bi bilo! Zvonka se jim je namreč pridružila na začetku njihove kariere. Skupaj so se odpeljali na Hrvaško, kjer so pod njenim mentorstvom nakupili inštrumente in tako začeli glasbeno pot. Vpeljala jih je v prve note tamburic in 20 let delila z njimi uspehe in vzpone. Ni se nam bilo treba posebej truditi, da smo občutili, kako so vezi še vedno močne in koliko nostalgije je bilo v tem srečanju! Zvonkine zaključne besede so povedale vse: »To je bil en lep del mojega življenja!«

V glasbi in navdihujočih trenutkih smo preživeli več kot 2 uri, pa vendar nam ni bilo dovolj, kar je publika potrdila z nenehnim ploskanjem. Toda, vse lepo se enkrat konča, tako je tudi v življenju. Sledili sta dve skupni pesmi, ko je oder postal prostor za vse nastopajoče, prepevanju pa se je pridružila vsa dvorana in sicer s pesmima Nocoj pa oh, nocoj in Majolka bod pozdravljena. Pa smo lahko vsi ponosno zaključili, da smo prepevali s Prifarskimi muzikanti!

Prifarskim muzikantom  sta se za čudovit večer zahvalila predsednik KD Sv. Mihaela Martin Golob in podpredsednica Vera Šparovec. Besede zahvale sta pospremila z darilom - zbornikom župnije Grosuplje, »Pod Mihaelovim varstvom«.

Bil je res en lep večer, na katerega ponovitev bomo težko čakali ves čas gradnje novega kulturnega doma. Tri leta bo gotovo preveč čakati na nov koncert. Mislim, da so obljubili, da bodo prišli že prej, takrat pa gotovo!


(vir: grosuplje.si)

Oglejte si tudi