DANES
24°C
10°C
JUTRI
26°C
11°C
Oceni objavo

Kako bo urejeno območje ob Grosupeljščici

Zaradi protipoplavne ureditve območja vzdolž potoka Grosupeljščica pripravlja občina prostorski akt, ki bo določal območje predvidenih ureditev, in ukrepe, ki bodo potrebni za zagotovitev poplavne varnosti. Območje ob Grosupeljščici je za izvedbo protipoplavnih ukrepov razdeljeno na dva občinska podrobna prostorska načrta: OPPN Grosupeljščica 1 in OPPN Grosupeljščica 2.

 

V sredo, 7. januarja 2015, je v dvorani Družbenega doma Grosuplje potekala javna obravnava OPPN Grosupeljščica 1. Zainteresirani javnosti so OPPN Grosupeljščica 1 predstavili vodja urada za prostor Občine Grosuplje Miha Simončič s sodelavko Mojco Lovšin, izdelovalka OPPN-ja Mateja Kaudek iz podjetja Topos in izdelovalka hidrološko hidravličnih strokovnih podlag Sonja Šiško Novak iz podjetja IS Projekt.

  

Ureditveno območje OPPN obsega cca. 17 ha. Na severu sega do večstanovanjske pozidave na Bevkovi ulici (Preska), na jugu do železniške proge, na vzhodu in zahodu pa do goste pozidave, ki se proti jugu območja redči. Jugovzhodni del OPPN zajema še razlivno območje na kmetijskih površinah, jugozahodni del pa območje predvidene gospodarske cone Rožna dolina.

  

Glavni razlog za pripravo omenjenega OPPN je kot že rečeno protipoplavna ureditev območja, se pa bo uredilo tudi zelene površine ob vodi (ureditev sprehajalne poti in postavitev urbane opreme, kot so klopi in koši za smeti), potrebno pa je urediti tudi območja za gospodarske dejavnosti v jugozahodnem delu.

OPPN Grosupeljščica 1 tako v svoji vsebini določa:

  • protipoplavne ukrepe ob Grosupeljščici vzdolž celotnega območja;
  • gradbene parcele za gradnjo nestanovanjskih stavb (industrijske stavbe in skladišča, trgovske in druge stavbe za storitvene dejavnosti, upravne in pisarniške stavbe) na jugozahodnem delu OPPN, na območju gospodarske cone Rožna dolina;
  • urbanistično – arhitekturne pogoje in vse ostale pogoje, ki jih bodo morali investitorji upoštevati pri umestitvi novih objektov in ureditev v prostor.

  

Vsi protipoplavni ukrepi v območju OPPN se bodo izvedli za varnost pred Q100 (100 – letno visoko vodo). Na celotnem odseku vodotoka se bo najprej poglobila in razširila struga vodotoka, predvideni pa so še posamezni dodatni ukrepi. Območje urejanja je razdeljeno na pet manjših območij.

Prvo območje predstavlja južno točko OPPN in obsega območje od železniške proge do Gasilske ceste. Predvideni ukrepi na tem območju so: povečanje obstoječih prepustov pod železniško progo in pod cesto Rožna dolina ter čiščenje kanalov za večjo odtočnost vode, umestitev retenzijske površine znotraj območja Gospodarske cone Rožna dolina ter izvedba visokovodnega nasipa, in izpust meteornih vod na Radensko polje ob izvedbi žabjih zaklopk.

Na drugem območju, ki obsega območje od Gasilske ceste do praga v Rožni dolini, so predvideni ukrepi: visokovodna zaščita (zid ali nasip), nadvišanje terena, obstoječo brv pa se odstrani in dvigne na ustrezno višino.

1/5





Na tretjem območju, od praga v Rožni dolini do Adamičeve ceste, so ukrepi, ki so predvideni: odstranitev praga, nadvišanje ceste Rožna dolina, visokovodna zaščita (zid ali nasip), obstoječi most pa se odstrani ali dvigne na ustrezno višino.

Četrto območje obsega območje od Adamičeve ceste do tržnice. Ukrepi, ki so predvideni na tem območju, so: umestitev retenzijske površine, visokovodna zaščita (zid ali montažni elementi), predvideva pa se tudi nova povezovalna cesta in most, od krožišča med Adamičevo cesto in Cesto na Krko do ceste Ob Grosupeljščici, ki bo služila kot visokovodni nasip.

Na petem območju, ki predstavlja severno točko OPPN, gre za območje tržnice, pa so predvideni ukrepi: visokovodni zid ali rekonstrukcija z nadvišanjem obstoječe ceste, dvig makadamske poti, obstoječi most se odstrani, nova brv pa se dvigne na ustrezno višino.

  

Javnost lahko svoje pripombe, predloge in mnenja k dopolnjenemu osnutku OPPN še vedno poda pisno na naslov: Občina Grosuplje, Taborska cesta 2, 1290 Grosuplje, s pripisom OPPN Grosupeljščica 1, ali v knjigo pripomb na javni razgrnitvi. Javna razgrnitev bo potekala vse do petka, 23. januarja 2015, v prostorih Občine Grosuplje.

 

Vir (tekst in foto): http://www.grosuplje.si/

Oglejte si tudi