Grosuplje

DANES
22°C
12°C
JUTRI
23°C
9°C
Oceni objavo

5. partnerski sestanek projekta ZAGON

V četrtek, 18. aprila 2024, je v Žabji hiši v Mali Račni potekal peti ter s tem zadnji predvideni partnerski sestanek projekta Znanje za gospodaren odnos do narave – ZAGON, pri katerem je Občina Grosuplje vodilni partner, njegov namen pa je dvigniti odpornost ekosistemov, ki so najbolj pod pritiskom podnebnih sprememb, in sicer z izboljšanjem znanj in kompetenc deležnikov za njihovo upravljanje ter z izvedbo ukrepov za njihovo obnovo.
 
V prvem delu sestanka so bile predstavljene projektne aktivnosti, s posebnim poudarkom na pregledu stanja po posameznih projektnih območjih, ki so: Krajinski park Radensko polje, Krajinski park Rački ribniki – Požeg, Menina planina, SPA Grintovci – Turnovka ter SPA Grintovci – Podolševa in Raduha. Poudarek je bil tudi na delovnih sklopih T1 – Znanje za upravljanje ekosistemov in T3 – Novi modeli upravljanja in vključevanje v politike. Ob tem so se projektni partnerji posvetili še zaključnim aktivnostim ter evalvaciji projekta. Po končanem sestanku so se skupaj udeležili slovesnosti ob zaključku projekta z otvoritvijo učne poti na Radenskem polju.
 
Projekt ZAGON se s koncem aprila 2024 zaključuje. Sofinancirajo ga Islandija, Lihtenštajn in Norveška s sredstvi Finančnega mehanizma EGP. Poleg slovenskih projektnih partnerjev, ki so Občina Grosuplje, Zavod za turizem in promocijo – Turizem Grosuplje, Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, Zavod za gozdove Slovenije in Gozdarski inštitut Slovenije, pri projektu sodeluje še norveška institucija Høgskulen for grøn utvikling – stiftelse/University College for Green Development.
 
Miha Drobnič
1/3



Oglejte si tudi