Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
9°C
JUTRI
25°C
11°C
Oceni objavo

Pütarov mlin

V naselju Dolnji Slaveči stoji ob potoku Lukaj Pütarov mlin. Mlin izvira iz leta 1921, ko je deloval na vodno mlinsko kolo. Kasneje so mlin posodobili in vpeljali električno energijo. Danes mlin ne obratuje več, je pa v njem v celoti ohranjen valjčni mehanizem na električni pogon. Poleg mlina je tudi oljarna, prostor, kjer so pridelovali olje.

Pütarov mlin je bil obnovljen leta 2009 in kot kulturno tehniški spomenik po obnovi služi kot muzej, ki si ga lahko ogledate po predhodni najavi. 

Pütarov mlin je namreč edini primer pri nas še redko ohranjene podeželske stavbne dediščine panonskih ravnin, povezane z mlinarstvom. Tak tip nekdanjih gospodarskih poslopij znotraj posameznih kmetij je bil nepogrešljiv v okviru procesa predelave in pridelave prehranjevalnih artiklov tako za prehrano ljudi kot za krmo domačih živali. Nadstropni zidan mlin, zgrajen leta 1921, je ohranil vse kvalitete in značilnosti tovrstnega tipa gospodarskih poslopij. V posameznih obdobjih obnove so se zaradi trajnosti uporabili le novi, solidnejši materiali, ki so med drugim zadostili tedanjim higienskim normam.

Pütarov mlin na svojstven način izpoveduje nek način življenja, ki se je oblikoval v tem prostoru skozi čas, povezan s specifično gospodarsko dejavnostjo – mlinarstvom v kontekstu poljedelstva in živinoreje. Danes mlin predstavlja del redko ohranjene nepremične kulturne dediščine, ki je na svojstven način dajala pečat tukajšnji krajinski podobi. V njem sta dva prostora, kjer je ohranjena notranjščina za mletje zrnja in za pridelavo bučnega olja.

Oglejte si tudi