Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
9°C
NED.
21°C
10°C
Oceni objavo

SVETOVNI DAN SPANJA

Spoštovani,

v petek, 18. marca 2022, že petnajstič zapored obeležujemo svetovni dan spanja, tokrat pod sloganom "Dober spanec, bister um, vse dobro". Svetovni dan spanja je mednarodno priznan dogodek, ki poteka pod okriljem Svetovne zveze za spanje (World Sleep Society - WSS), in je namenjen ozaveščanju javnosti o pomembnosti spanja in njegovega vpliva na zdravje ter preprečevanju in obvladovanju motenj spanja v vseh obdobjih življenja.

Slovenci spimo premalo. Zadnje raziskave, ki jih je izvedel Nacionalni inštitut za javno zdravje (Z zdravjem povezan življenjski slog), kažejo, da glede na priporočila za odrasle (od 7 do 9 ur spanja dnevno) v Sloveniji dovolj dolgo spi le tretjina odraslih (33 % moških in 37 % žensk med 18. in 74. letom starosti) in le nekaj več kot petina (HBSC) otrok in mladostnikov (9 ur ali več na noč). S starostjo odstotek mladostnikov, ki med tednom spi skladno s priporočili, upada.

Celotno sporočilo za medije je dostopno na spletni strani NIJZ na naslednji povezavi, kjer je na voljo tudi tonska izjava, dostopna pa so tudi uporabna gradiva v obliki infografik, ter vabilo na strokovno srečanje z naslovom Mladostniki in spanje.

 

Hkrati vas vabimo tudi k spremljanju naših družbenih omrežij - Instragram, Facebook in Twitter.

Želimo vam prijeten dan.


Nacionalni inštitut za javno zdravje/

National Institute of Public Health

 

Trubarjeva 2, SI-1000 Ljubljana

t   +386 1 2441 494+386 1 2441 670

f   +386 1 2441 447

pr@nijz.si

www.nijz.si

Oglejte si tudi