Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
1°C
SOB.
20°C
6°C
Oceni objavo

Marec je mednarodni mesec boja proti raku debelega črevesa in danke

Marec je mednarodni mesec boja proti raku debelega črevesa in danke, mesec, ko opozarjamo na pomen preprečevanja in zgodnjega odkrivanja bolezni. Od leta 2011 v Registru raka Republike Slovenije beležijo občuten padec novih primerov raka debelega črevesa in danke. Med vsemi novo odkritimi raki v Sloveniji se je med letom 2007 in 2018 rak debelega črevesa in danke po pogostosti pomaknil z drugega na peto mesto, k čemur pomembno prispeva odkrivanje in odstranjevanje predrakavih sprememb na kolonoskopijah v Programu Svit.

Celotno sporočilo za medije je dostopno na spletni strani NIJZ na naslednji povezavi   ali https://www.nijz.si/sl/skoljka-skriva-dragocenost-ki-vam-lahko-resi-zivljenje.

Pomurje:

- V podatkih glede odzivnosti v Program Svit v pomurski regiji beležimo padec odzivnosti, saj je bila v letu 2021 60,94 %, kar je manj kot v letu 2020, ko je le-ta znašala 62 %. V letu 2021 je bilo v regiji v program povabljenih 18.532 oseb, izjavo o sodelovanju pa je vrnilo 11.294 oseb. Odzivnost je bila višja med ženskami kakor med moškimi saj se je odzvalo 65,9 % žensk in 55,6 % moških.

Pri večini (94,3 %) je bil test negativen, pozitiven test na prikrito krvavitev pa je bil odkrit pri 5,7 % oseb. Pri skoraj 600 osebah, ki so opravile kolonoskopijo je bilo odkritih tudi 11 primerov raka 135 oseb pa je imelo spremembe, ki predstavljajo večje tveganje za nastanek raka.

V regiji beležimo pomembne razlike v odzivnosti med spoloma in posameznimi občinami. Zelo koristno je, da se redno in na vsaki dve leti udeležimo in odzovemo na vabilo v program. S pravočasnim odkritjem bolezni lahko pomembno vplivamo na potek bolezni in zdravljenja. Večina  rakov odkritih v programu je odkritih dovolj zgodaj, da onkološko zdravljenje ni potrebno, odstranitev predrakavih sprememb pa prepreči njegov nastanek.

Odzovite se na vabilo in k temu povabit svoje bližnje. Izkoristimo možnost, da morebitno bolezen odkrijemo zgodaj in pozitivno spremenimo potek naše prihodnosti.  ( pripravilMartin Ranfl, dr. dent.  med., spec. javnega zdravja, predstojnik  NIJZ OE  Murska Sobota)

- Sodelavci NIJZ OE Murska Sobota smo v sodelovanju s Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota  pripravili  infotočko s predstavitvijo programa SVIT,  načrtujemo tudi izvedbo dveh stojnic  11. 3. In 21. 3. s predstavitvijo namiznega modela debelega črevesa in ostalega informativnega gradiva.

- Obiskali smo Evangeličansko cerkev in  za vernike dostavili gradivo programa SVIT za nadaljnjo promocijo. (pripravili:  M. Šooš, J. Jovanović)

Hkrati vas vabimo tudi k spremljanju naših družbenih omrežij - Instragram, Facebook in Twitter.

Želimo vam prijeten dan.

_____________________________________

Center za komuniciranje /

Communication Department

Nacionalni inštitut za javno zdravje/

National Institute of Public Health

Trubarjeva 2, SI-1000 Ljubljana

t   +386 1 2441 494+386 1 2441 670

f   +386 1 2441 447

pr@nijz.si

www.nijz.si

Podatkovni portal NIJZ

  

 

Oglejte si tudi