Logo MojaObčina.si

Gornji Petrovci

DANES
15°C
-3°C
JUTRI
16°C
-5°C
660

PROGRAM POMOČ NA VRATIH - OPROSTITEV PLAČILA RTV PRISPEVKA

 Mozaik, društvo za socialno vključenost so.p. Slomškova ulica 49, 9000 Murska Sobota Telefon: 02 526 16 90 E-pošta: info@mozaik-drustvo.si www.mozaik-drustvo.si

 

 V programu Pomoč na vratih, terensko delo s potencialnimi brezdomnimi osebami in zagovorništvo, opažamo, da marsikateri upravičenec do oprostitve plačila RTV prispevka, tega ne uveljavlja. V nadaljevanju zato predstavljamo upravičence in postopek oprostitve.

Zakon o Radioteleviziji Slovenija določa, da lahko oprostitev plačila RTV-prispevka uveljavljajo:

                    a. socialno ogroženi;

                    b. invalidi, ki imajo ugotovljeno 100% telesno okvaro;

                    c. invalidi z nižjim odstotkom ugotovljene telesne okvare, le v primeru, če prejemajo dodatek za postrežbo in tujo pomoč;

                    d. osebe, ki so trajno izgubile sluh.

 

Za socialno ogrožene štejejo prejemniki denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka po zakonu, ki ureja socialnovarstvene prejemke. Zavezanci lahko oprostitev uveljavljajo le na podlagi pravnomočne odločbe centra za socialno delo in velja za čas prejemanja denarnega dodatka iz obravnavane odločbe.

Iz razloga invalidnosti lahko zavezanci uveljavljajo oprostitev le na podlagi pravnomočne odločbe Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije ali drugega organa, ki ugotavlja stopnjo invalidnosti. Za gluhe osebe, pri katerih odločba ali sklep ne potrjujeta trajne izgube sluha, potrebujemo za obravnavo vloge tudi izvedensko mnenje, na podlagi katerega sta bila odločba ali sklep izdana. Oprostitev iz razloga invalidnosti je trajna.

Oprostitev plačila ni prenosljiva, zato je potrebno v primeru, da pogoje izpolnjuje družinski član, ki ni zavezanec za plačilo RTV-prispevka, najprej urediti spremembo zavezanca za plačilo med člani družine. Zavezanec za plačilo RTV-prispevka je lahko le polnoletna odrasla oseba.

Če izpolnjujete zgoraj navedene pogoje lahko podate vlogo na obrazcu Vloga za oprostitev:

https://www.rtvslo.si/files/RTV_prispevek/2015-10-20_priloga_vloga_za_oprostitev.pdf

Za obdobja, ko so pravice zaradi epidemije avtomatično podaljšane, se tudi oprostitev plačila RTV prispevka avtomatično podaljša.

VIR: https://www.rtvslo.si/rtv/rtv-prispevek/obrazci

Program »Pomoč na vratih« izvajamo v društvu Mozaik, društvu za socialno vključenost, so. p., katerega poslanstvo je zaposlovanje ranljivih družbenih skupin ter nudenje pomoči ljudem v stiski ter revščini. V programu delujemo na celotnem področju Pomurske regije, v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi in Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

V kolikor ste se znašli v stiski, rabite pomoč ali pogovor, smo vam na voljo. Pokličite 070 336 663 (Sonja) ali 070 673 759 (Anja) ali pišite na pomocnavratih@gmail.com.

Pripravila: Anja Žižek

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi